Wątek kulinarny

Czyli przepisy, diety, etc

Rozmowy na tematy nie pasujące do pozostałych kategorii.
Awatar użytkownika
Virtual Tom
VIF czyli Very Important Fan
VIF czyli Very Important Fan
Posty: 7594
Rejestracja: 08 gru 2004, 8:38
Ulubiony album: Edyta Górniak
Ulubiona piosenka: Anything
Lokalizacja: ~~~o ~~~o ~~~o

Re: Wątek kulinarny

Postautor: Virtual Tom » 15 lis 2012, 16:45

Wypróbowana przeze mnie i Matiza ryba po grecku

Główne zalety przepisu:

- rybę najpierw się marynuje, dzięki czemu ma delikatny smak (czosnek podają jako opcjonalny, ale ja radze nie pomijać)
- ryby się nie smaży, dzięki czemu jest zdrowiej, a efekt przepyszny!

-> Ryba po grecku -klasyczna i pyszna

-- Dodano: 5 gru 2012, o 15:53 --

Kuzynka mnie prosiła o przesłanie przepisu, więc wstawiam również tutaj, może ktoś skorzysta ^^

Idealne na święta.

Imbirowe rożki

Składniki na 45 sztuk:

2 i 1/3 szklanki mąki (40 dag)
1 niecała szklanka cukru (20 dag)
4 jajka
1 i 1/5 kostki masła lub margaryny (30 dag)
2 torebki cukru waniliowego
20 dag mielonych migdałów
10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
4 łyżki kwaśnej śmietany
3-4 łyżki cukru pudru
sól
2 łyżeczki mielonego imbiru

Sposób przyrządzenia:

1) Białka oddzielić od żółtek, jedno odłożyć.
Mąkę posiekać z tłuszczem
Dodać żółtka , cukier waniliowy, kwaśną śmietanę i szczyptę soli.
Zagnieść na gładką, jednolitą masę.
Ciasto spłaszczyć, włożyć pod przykryciem na całą noc do lodówki.

2) Przygotować masę do przełożenia ciasteczek: ubić na bardzo sztywno 3 białka.
Kiedy piana będzie dobrze odchodzić od trzepaczki, wsypać powoli cukier i imbir.
Ubijać całość jeszcze 10 minut.
Do piany dodać mielone migdały i bardzo drobno posiekaną skórkę pomarańczową.

3) Kruche ciasto rozwałkować na posypanym maka blacie.
Wyciąć z niego kółka o średnicy 8 cm.
Umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować ostatnim roztrzepanym białkiem.
Na górnej połowie kółek rozsmarować masę migdałową, dolne polówki delikatnie zwinąć formując rożki.
Piec 15 minut w temperaturze 175 stopni.
Przestudzić, posypać cukrem pudrem.

-- Dodano: 18 gru 2012, o 22:35 --

Dwie uwagi czas ubijania - nie musi być tak długo, zależy jak i czym ubijacie :d

Druga uwaga - kółka nie muszą mieć aż 8 cm :d wystarczy tak jak na pierogi :lody:

Jeśli rożki się rozleją i nie będa miały bardzo rożkowego kształtu, nie przejmujcie się, w smaku pozostają dobre :d

-- Dodano: 21 gru 2012, o 15:11 --

Kolejna sugestia, aby było szybciej, można większym kieliszkiem wyciąć kółka i na to położyć masę z piany, smak ten sam, trzeba tylko pamiętać żę tym sposobem zostanie nam ciasto, piana nie starczy na całość.

-- Dodano: 21 gru 2012, o 15:17 --

Sernika wuja Toma

Mój ulubiony :>

Składniki na 0,5 kg sera - zwykle przepisy są na 1 kg, więc jeśli chcecie normalną dużą blachę, to składniki podwajamy :lody:

1/2 kg twarogu półtłustego
5 jajek
7 dkg masła
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki

dowolny dodatek, ja daję rodzynki.

Robimy masę wg normalnej kolejności.

Taką porcję z pół kg piekę w małej tortownicy.

Pieczemy około 1 godziny w temp. 180 stopni - pod koniec można zmniejszyć temp. trzeba po prostu obserwować co się dzieje :>

Awatar użytkownika
Dobi
Administrator
Administrator
Posty: 4070
Rejestracja: 23 gru 2004, 12:46
Ulubiona piosenka: Smocze wzgórze
Lokalizacja: Warszawa

Re: Wątek kulinarny

Postautor: Dobi » 21 gru 2012, 15:32

A czy konieczne są rodzynki czy inne dodatki? Czy bez nich sernik będzie niepełny?

Mam jeszcze pytanie odnośnie mieszania - czy używać do niego miksera czy mieszać specjalną drewnianą łyżką?

Awatar użytkownika
Virtual Tom
VIF czyli Very Important Fan
VIF czyli Very Important Fan
Posty: 7594
Rejestracja: 08 gru 2004, 8:38
Ulubiony album: Edyta Górniak
Ulubiona piosenka: Anything
Lokalizacja: ~~~o ~~~o ~~~o

Re: Wątek kulinarny

Postautor: Virtual Tom » 21 gru 2012, 15:43

Dodatki myślę można spokojnie pominąć, ja go po prostu uwielbiam z rodzynkami :d inna opcja to skórka cytrynowa.

Co do miksera, ja używam akurat tutaj drewnianego tłuczka, ale to tylko ze względów praktycznych - mikser mam wysoko w spiżarni i nie zawsze go wyciągam. Więc spokojnie można użyć.

A sernik ten lubię właśnie w takiej formie jak po upieczeniu, wygląda niepozornie a smakuje świetnie. Teoretycznie można posypać cukrem pudrem, albo polać jakąś polewą, ja jednak lubię taki bez niczego ^^

Awatar użytkownika
Matiz99
Moderator
Moderator
Posty: 9219
Rejestracja: 26 wrz 2006, 21:36
Ulubiony album: Edyta Gorniak
Ulubiona piosenka: ...Hold On Your Heart?
Lokalizacja: Droga Mleczna

Re: Wątek kulinarny

Postautor: Matiz99 » 21 gru 2012, 17:00

Virtual Tom pisze:Sernika wuja Toma

Dziś zmieniłbym nazwę na ''Sernik na koniec świata'' tudzież ''apokalipsacyjny sernik'' :placzka:

Tom, wiesz że ja jestem smakoszem serników jakich mało i jeśli Twój mi nie posmakuje to Ci się oberwie więc daje Ci czas do jutro na edytowanie postu :ha:

Chociaż biorąc pod uwagę Twoją niezrównaną babkę nad babkami oraz super fishkę po grecku chyba zaryzykuję :d

Awatar użytkownika
Virtual Tom
VIF czyli Very Important Fan
VIF czyli Very Important Fan
Posty: 7594
Rejestracja: 08 gru 2004, 8:38
Ulubiony album: Edyta Górniak
Ulubiona piosenka: Anything
Lokalizacja: ~~~o ~~~o ~~~o

Re: Wątek kulinarny

Postautor: Virtual Tom » 21 gru 2012, 17:25

Matiz :smierc: odczuwam, już pewne napięcie :buka:

Rożki w tym roku się nie udały - pootwierały się podczas pieczenia, drugą porcję robimy wycinając kółka i na to masa, jeśli ktoś się skusi, to tak właśnie radzę :placzka:

-- Dodano: 21 gru 2012, o 18:58 --

Rożki się nie udały, bo zapomniałem je posmarować białkiem :boshe: :lol:

Awatar użytkownika
Himcio
Impossible
Impossible
Posty: 1788
Rejestracja: 30 sie 2009, 19:22
Ulubiony album: Kiss Me Feel Me
Ulubiona piosenka: Under Her Spell
Lokalizacja: Lubartów
Skontaktuj się:

Re: Wątek kulinarny

Postautor: Himcio » 23 gru 2012, 2:35

Dziś zamierzam upiec sernik Kopanka. :D

Awatar użytkownika
Kopaneek
Że kim ja jestem?
Że kim ja jestem?
Posty: 5380
Rejestracja: 20 paź 2008, 13:47
Ulubiony album: Edyta Gorniak / EKG
Ulubiona piosenka: To nie ja
Lokalizacja: Camerun - Stolica światowej piosenki

Re: Wątek kulinarny

Postautor: Kopaneek » 23 gru 2012, 21:19

Ooo, jestem ciekaw jak wyjdzie. :D

Szczerze przyznam się, że na te święta go nie robiłem - musiałem zmienić na mniej czasochłonny. :d

Żałuję i zazdroszczę, bo nigdy nie jadłem lepszego niż ten, który umieściłem na forum. ;(

Awatar użytkownika
Aro
VIF czyli Very Important Fan
VIF czyli Very Important Fan
Posty: 11018
Rejestracja: 07 mar 2005, 17:57
Ulubiony album: Dotyk
Ulubiona piosenka: Nieśmiertelni
Lokalizacja: Sosnowiec
Skontaktuj się:

Re: Wątek kulinarny

Postautor: Aro » 05 sty 2013, 17:19

Od jakiegoś już czasu zabierałem się za robienie risotta i dziś w końcu udało mi się ten plan zrealizować. Zrobiłem je wg przepisu Ewy Wachowicz który zobaczyłem w programie "Ewa gotuje". Mnie osobiście bardzo smakowało. :)

Składniki na risotto:
Ok 2 szklanek ryżu do risotto (ja użyłem 400 gramowe opakowanie ryżu arborio)
4 ząbki czosnku
1 cebula
pół szklanki wytrawnego białego wina (ja użyłem półwytrawne bo akurat takie miałem)
200 g grzybów (tutaj jakie kto woli, ja używałem mrożonych podgrzybków)
1 kostka bulionowa grzybowa (może być warzywna, ale wtedy warto dodać kilka suszonych grzybów do gotowania)
sól
pieprz
100 g sera (najlepiej oczywiście parmezan, ja używałem innego i było ok)
olej (lub oliwa), masło
pietruszka i tymianek

Kroimy cebulę i czosnek w kosteczkę, a następnie rozgrzewamy olej na patelni. Dodajemy do tłuszczu cebulę, trochę później czosnek i podsmażamy do momentu zeszklenia się cebuli. Gdy cebula będzie gotowa dodajemy ryż, mieszamy i czekamy aż ryż się nam zeszkli (ok 10 min.). Gdy to nastąpi dodajemy wino i czekamy aż odparuje. Przygotowujemy litr wody którą podgrzewamy dodając kostkę bulionową. Ja użyłem bulionu grzybowego, wodę z moczonych suszonych grzybów i kilka suszonych grzybów. W między czasie rozpuszczamy w innym naczyniu trochę masła i wrzucamy do niego pokrojone grzyby. Smażymy je do miękkości dodając tymianek, a na końcu sól oraz pieprz. Gdy wino odparowało z ryżu dodajemy stopniowo bulion (po dwie, trzy chochelki). Wyczytałem, że ważne jest aby bulion był wciąż na ogniu bo wtedy nie "gasi" on ryżu. Tak też robiłem. Po każdej dolewce bulionu ryż mieszamy i czekamy aż ten go wchłonie. Gdy to nastąpi dodajemy grzybki i chwilę jeszcze to wszystko podgrzewamy. Na końcu ścieramy ser. Wyłączamy ogień spod patelni, dodajemy ser, następnie ok 2 łyżki masła, mieszamy i zostawiamy na ok 3 minuty. Ryż podajemy w głębokim talerzu posypując pokrojoną pietruszką. Smacznego. :)

Awatar użytkownika
theshape
Lunatique
Lunatique
Posty: 2519
Rejestracja: 01 cze 2012, 20:15
Ulubiony album: ten niewydany
Lokalizacja: Polska

Re: Wątek kulinarny

Postautor: theshape » 02 gru 2013, 23:29

Odkopuje watek. Ostatnio urzekl mnie program "Doradca smaku". Wszystko za sprawa prowadzacego. :-)
Na stronie www mozna obejrzec, jak sie wykonuje np. :lol:
http://www.doradcasmaku.pl/doradca-smak ... owym-.html

Awatar użytkownika
Virtual Tom
VIF czyli Very Important Fan
VIF czyli Very Important Fan
Posty: 7594
Rejestracja: 08 gru 2004, 8:38
Ulubiony album: Edyta Górniak
Ulubiona piosenka: Anything
Lokalizacja: ~~~o ~~~o ~~~o

Re: Wątek kulinarny

Postautor: Virtual Tom » 02 gru 2013, 23:52

theshape pisze:Odkopuje watek. Ostatnio urzekl mnie program "Doradca smaku". Wszystko za sprawa prowadzacego. :-)
Na stronie www mozna obejrzec, jak sie wykonuje np. :lol:
http://www.doradcasmaku.pl/doradca-smak ... owym-.html
Jedyna myśl jaka mi przychodzi po obejrzeniu to:

"Człowiek to jednak świnia i wszystko zeżre! :placzka:

Awatar użytkownika
MacLean
Impossible
Impossible
Posty: 1740
Rejestracja: 25 kwie 2009, 0:21
Lokalizacja: Warszawa

Re: Wątek kulinarny

Postautor: MacLean » 18 lis 2015, 16:18

Moja babcia kiedyś robiła racuchy drożdżowe z jabłkami. Smażyła to jak pączki na głębokim tłuszczu. Ktoś z Was dysponuje przepisem na takie diabełki?

Awatar użytkownika
Nuklodem
Moderator
Moderator
Posty: 463
Rejestracja: 02 maja 2014, 8:41
Ulubiony album: Perła
Ulubiona piosenka: Litania
Lokalizacja: Tam gdzie jesteśmy tylko MY

Re: Wątek kulinarny

Postautor: Nuklodem » 25 lut 2016, 21:40

Ma ktoś może jakiś "tajemny" sprawdzony przepis na grube ciasto pod pizze i zechciałby się nim podzielić :)

Awatar użytkownika
Aro
VIF czyli Very Important Fan
VIF czyli Very Important Fan
Posty: 11018
Rejestracja: 07 mar 2005, 17:57
Ulubiony album: Dotyk
Ulubiona piosenka: Nieśmiertelni
Lokalizacja: Sosnowiec
Skontaktuj się:

Re: Wątek kulinarny

Postautor: Aro » 25 lut 2016, 21:43

Ja robię wg przepisu tej Pani. Sprawdzone i dobre https://www.youtube.com/watch?v=UNahH3-iOqM

Awatar użytkownika
Nuklodem
Moderator
Moderator
Posty: 463
Rejestracja: 02 maja 2014, 8:41
Ulubiony album: Perła
Ulubiona piosenka: Litania
Lokalizacja: Tam gdzie jesteśmy tylko MY

Re: Wątek kulinarny

Postautor: Nuklodem » 25 lut 2016, 21:55

Dzięki :) zobaczmy co wyjdzie eksperymentować będę w niedzielę.

Awatar użytkownika
Virtual Tom
VIF czyli Very Important Fan
VIF czyli Very Important Fan
Posty: 7594
Rejestracja: 08 gru 2004, 8:38
Ulubiony album: Edyta Górniak
Ulubiona piosenka: Anything
Lokalizacja: ~~~o ~~~o ~~~o

Re: Wątek kulinarny

Postautor: Virtual Tom » 12 kwie 2017, 14:25

Gdyby ktoś szukał "Babkę Toma" to jest na podstronie nr 6 ! :miesza:

-> viewtopic.php?t=4197&start=75


Wróć do „Różne sprawy”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości