Ładna Ci wyrosła. Mniam.Matiz99 pisze:Akurat wczoraj upiekłem babkę toma po raz .... już sam nie wiem który Ale tym razem w oryginalnej formie do babek
Wątek kulinarny
Czyli przepisy, diety, etc
- Aro
- VIF czyli Very Important Fan
- Posty: 11047
- Rejestracja: 07 mar 2005, 17:57
- Ulubiony album: Dotyk
- Ulubiona piosenka: Nieśmiertelni
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Kontakt:
Re: Wątek kulinarny
- Matiz99
- VIF czyli Very Important Fan
- Posty: 9256
- Rejestracja: 26 wrz 2006, 21:36
- Ulubiony album: Edyta Gorniak
- Ulubiona piosenka: ...Hold On Your Heart?
- Lokalizacja: Droga Mleczna
Re: Wątek kulinarny
Spokojnie - już dawno zjedzoneMist pisze:Jakos jesc mi sie ciasta odechcialo patrzac na ten wypiek i dziwna dekoracje
Z przepisu Toma zawsze super rośnie i smakujeAro pisze: Ładna Ci wyrosła. Mniam.
- Fan17
- If I give myself (up) to you
- Posty: 365
- Rejestracja: 15 wrz 2009, 19:08
- Ulubiony album: wszystkie
- Ulubiona piosenka: Miles & miles away
- Lokalizacja: wielkopolskie
Re: Wątek kulinarny
Ja jutro jadę do babci pomóc m.in. w pieczeniu, dlatego spisałem przepis na BABKĘ TOMA podrzucę go babci, zobaczymy co z tego wyrośnie
- Aro
- VIF czyli Very Important Fan
- Posty: 11047
- Rejestracja: 07 mar 2005, 17:57
- Ulubiony album: Dotyk
- Ulubiona piosenka: Nieśmiertelni
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Kontakt:
Re: Wątek kulinarny
Temat bardzo na topie. Robi ktoś z Was mazurki na Wielkanoc? Przyznam szczerze, że w życiu nie jadłem. Nie są one specjalnie popularne wśród rodziny i znajomych. Nikt nie robi. Chyba na Śląsku preferuje się bardziej sernik. Jak tak na nie patrze to widzę, że trzeba włożyć w robienie ich mnóstwo pracy no i mieć zdolności do pięknego ozdabiania (ja nie mam ). Ma ktoś jakiś fajny i prosty przepis na mazurka? Chodzi on za mną i myślę żeby pierwszy raz zrobić.
- Virtual Tom
- VIF czyli Very Important Fan
- Posty: 7740
- Rejestracja: 08 gru 2004, 8:38
- Ulubiony album: Edyta Górniak
- Ulubiona piosenka: Anything
- Lokalizacja: Oberschlesien
Re: Wątek kulinarny
Aro - mazurek mazurkowi nierówny i niektóre rzeczywiście wymagają sporo pracy jeśli np. sam będziesz robił domową polewę kajmakową lub karmel to czasu troszkę się traci.
Druga rzecz, że mazurka nie zje się dużo, bo wychodzi bokami (wszystko wina bogactwa)
Ja mam jeden ulubiony orzechowy, ale do niego potrzeba kupować w aptece amoniak spożywczy i w cholerę roboty.
W tym roku robimy "Supermazurka"
Ciasto:
1/2 kg mąki
15 dag cukru
15 dag masła
2 łyżki kwaśnej śmietany
3 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
8 łyżek miodu
1/2 kg suszonych śliwek
Dekoracja:
20 dag białej czekolady
bakalie: 7 pokrojonych śliwek, 3 pokrojone figi, 2 łyżki suszonej żurawiny
Przygotowanie:
Z składników zagniatamy ciasto, 1/4 odkładamy, resztę dzielimy na 2 części.
Pieczemy dwa placki (28x24 cm) po 10 minut w 180 stopni. Studzimy
Masa: śliwki moczymy w odrobinie ciepłej wody przez kwadrans, po czym osączamy i miksujemy.
Mieszamy z miodem. Zagotowujemy.
Pierwszy placek smarujemy 3/4 ciepłej masy, przykrywamy drugim i na niego wykładamy resztę masy.
Na wierzchu wzdłuż brzegu układamy małe kuleczki uformowane z ciasta jakie zostawiliśmy sobie na początku.
Pieczemy około 20 minut. Studzimy.
Białą czekoladę rozpuszczamy, studzimy i wylewamy na wierzch. Dekorujemy bakaliami. Studzimy i chłodzimy przez godzinę.
P.S: nasz już się właśnie studzi dekoracja czekoladą i bakaliami jutro, w tej chwili wygląda tak:
-- Dodano: 6 kwi 2012, o 02:07 --
Druga rzecz, że mazurka nie zje się dużo, bo wychodzi bokami (wszystko wina bogactwa)
Ja mam jeden ulubiony orzechowy, ale do niego potrzeba kupować w aptece amoniak spożywczy i w cholerę roboty.
W tym roku robimy "Supermazurka"
Ciasto:
1/2 kg mąki
15 dag cukru
15 dag masła
2 łyżki kwaśnej śmietany
3 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
8 łyżek miodu
1/2 kg suszonych śliwek
Dekoracja:
20 dag białej czekolady
bakalie: 7 pokrojonych śliwek, 3 pokrojone figi, 2 łyżki suszonej żurawiny
Przygotowanie:
Z składników zagniatamy ciasto, 1/4 odkładamy, resztę dzielimy na 2 części.
Pieczemy dwa placki (28x24 cm) po 10 minut w 180 stopni. Studzimy
Masa: śliwki moczymy w odrobinie ciepłej wody przez kwadrans, po czym osączamy i miksujemy.
Mieszamy z miodem. Zagotowujemy.
Pierwszy placek smarujemy 3/4 ciepłej masy, przykrywamy drugim i na niego wykładamy resztę masy.
Na wierzchu wzdłuż brzegu układamy małe kuleczki uformowane z ciasta jakie zostawiliśmy sobie na początku.
Pieczemy około 20 minut. Studzimy.
Białą czekoladę rozpuszczamy, studzimy i wylewamy na wierzch. Dekorujemy bakaliami. Studzimy i chłodzimy przez godzinę.
P.S: nasz już się właśnie studzi dekoracja czekoladą i bakaliami jutro, w tej chwili wygląda tak:
-- Dodano: 6 kwi 2012, o 02:07 --
- casica
- Whatever it takes
- Posty: 733
- Rejestracja: 28 paź 2009, 13:09
- Ulubiony album: Edyta Górniak
- Ulubiona piosenka: NwI,CBTL,HOYH,Litania
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Wątek kulinarny
Virtual Tom, mazurek bardzo ładny i chyba nie ma z tym tak dużo pitolenia.
Ja za to zmierzam chyba ku sernikowi gotowanemu i jakiemuś innemu ciastu z kremem - na razie nie mam pomysłu na to drugie.
Ja za to zmierzam chyba ku sernikowi gotowanemu i jakiemuś innemu ciastu z kremem - na razie nie mam pomysłu na to drugie.
- Aro
- VIF czyli Very Important Fan
- Posty: 11047
- Rejestracja: 07 mar 2005, 17:57
- Ulubiony album: Dotyk
- Ulubiona piosenka: Nieśmiertelni
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Kontakt:
Re: Wątek kulinarny
Dzięki Tom za przepis. Może kiedyś wykorzystam. Stwierdziłem, że jednak za dużo z tym roboty. Ja nie mam do tego "nerw" Jutro piekę piernik.
-
- Niebo to my
- Posty: 1474
- Rejestracja: 16 maja 2010, 2:34
- Lokalizacja: Łódź, Warszawa
Re: Wątek kulinarny
Zaprosi mnie kiedyś ktoś z Was na Wasze ciasto i kawę?
Nie potrafię upiec żadnego ciasta.
Nie potrafię upiec żadnego ciasta.
- casica
- Whatever it takes
- Posty: 733
- Rejestracja: 28 paź 2009, 13:09
- Ulubiony album: Edyta Górniak
- Ulubiona piosenka: NwI,CBTL,HOYH,Litania
- Lokalizacja: Warszawa
- Matiz99
- VIF czyli Very Important Fan
- Posty: 9256
- Rejestracja: 26 wrz 2006, 21:36
- Ulubiony album: Edyta Gorniak
- Ulubiona piosenka: ...Hold On Your Heart?
- Lokalizacja: Droga Mleczna
Re: Wątek kulinarny
Babka toma jest bardzo prosta. Przeczytaj sobie a sam się przekonasz.Fan25 pisze:Nie potrafię upiec żadnego ciasta.
- Virtual Tom
- VIF czyli Very Important Fan
- Posty: 7740
- Rejestracja: 08 gru 2004, 8:38
- Ulubiony album: Edyta Górniak
- Ulubiona piosenka: Anything
- Lokalizacja: Oberschlesien
Re: Wątek kulinarny
Rok temu, pod Babką Toma:
Fan25 pisze:Szkoda mi Was. Odżywiacie się niezdrowo i do tego spędzacie święta przy stole. Będziecie grubsi. Będziecie też narzekać, że macie chudszy portfel.
-
- The story so far
- Posty: 474
- Rejestracja: 12 maja 2008, 17:19
- Ulubiony album: Edyta Górniak
- Ulubiona piosenka: LSTW, NWI
- Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Re: Wątek kulinarny
No nie powiedziałbym, że jest bardzo prosta ... Mi nie wyszłaMatiz99 pisze:Babka toma jest bardzo prosta
Łatwa i dobra jest Zebra Casica chyba podawała przepis
- Fan17
- If I give myself (up) to you
- Posty: 365
- Rejestracja: 15 wrz 2009, 19:08
- Ulubiony album: wszystkie
- Ulubiona piosenka: Miles & miles away
- Lokalizacja: wielkopolskie
Re: Wątek kulinarny
O nie dzisiaj piekłem z babcią Józią babkę Toma i nie urosła.. Babcia była zawiedziona chyba coś spier... Ale w smaku bardzo dobra. Dobrze, że dziadkowi smakowała
- Virtual Tom
- VIF czyli Very Important Fan
- Posty: 7740
- Rejestracja: 08 gru 2004, 8:38
- Ulubiony album: Edyta Górniak
- Ulubiona piosenka: Anything
- Lokalizacja: Oberschlesien
Re: Wątek kulinarny
Coś musiało pójść nie tak, albo coś z proszkiem do pieczenia, albo za prędko zajrzeliście do piekarnika
Póki co nieudane próby w mniejszości. Mam nadzieję, że jeszcze spróbujcie.
Póki co nieudane próby w mniejszości. Mam nadzieję, że jeszcze spróbujcie.
- Blur
- Chyba nie piszę za dużo, co?
- Posty: 4487
- Rejestracja: 28 lip 2007, 22:23
- Ulubiona piosenka: Room For Change
- Lokalizacja: Warszawa