Oto moje "dziela". Dopiero niedawno odkrylam gotowanie.... jak ktos chce jakies przepisy please let me know!!
Smieszna rzecz... ja sie nagotuje, napieke a potem nic z tych rzeczy nie jem!! Za to kocham jak inni mi gotuja (maz) (kochana babunia) etc
Wątek kulinarny
Czyli przepisy, diety, etc
- Mist
- Ready for love
- Posty: 3077
- Rejestracja: 21 lis 2005, 15:25
- Lokalizacja: GB South West
- Virtual Tom
- VIF czyli Very Important Fan
- Posty: 7740
- Rejestracja: 08 gru 2004, 8:38
- Ulubiony album: Edyta Górniak
- Ulubiona piosenka: Anything
- Lokalizacja: Oberschlesien
Re: Wątek kulinarny
Ale mi narobiliście smaka!
Niebawem podam Wam przepis na keksa, bo ostatnio na niego mam fazę
Niebawem podam Wam przepis na keksa, bo ostatnio na niego mam fazę
- Monalisa
- Whatever it takes
- Posty: 760
- Rejestracja: 06 wrz 2006, 20:44
- Ulubiony album: Edyta Górniak
- Ulubiona piosenka: To nie ja
- Lokalizacja: Miasto...
- DeathlySilence
- Uwaga, spammer!!!! :D
- Posty: 5125
- Rejestracja: 08 gru 2004, 15:29
- Ulubiony album: Perła
- Ulubiona piosenka: Gone
- Lokalizacja: Słoneczne Mazury.
Re: Wątek kulinarny
Wielogodzinne kucharzenie odbiera apetyt.Mist pisze:Smieszna rzecz... ja sie nagotuje, napieke a potem nic z tych rzeczy nie jem!!
Główkuje i główkuje i nie mogę dojść od kogo.casica pisze:otrzymany od ex brata mojego przyjaciela
- strzalka21
- Perła
- Posty: 1013
- Rejestracja: 01 maja 2009, 23:58
- Ulubiony album: EG, Invisible
- Lokalizacja: Łódź
Re: Wątek kulinarny
Nom to ja proponuje Wam placek z dżemem porzeczkowym, bardzo dobry, dla mnie najlepszy, zaraz po trocie mojej babci, jaki kiedykolwiek jadłem
Ostatnio dla kogoś pisałem przepis więc wklejam
Ciasto porzeczkowe
Składniki:
6 jajek
0,5 szklanki cukru
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
400g dżemu porzeczkowego (Najlepszy dla mnie z Biedronki Dżem porzeczkowy - Owocowa Rapsodia )
750 ml śmietany 36%
4 opakowanie „śmietan-fix”
1 duże opakowanie cukru waniliowego
Puszka słodzonego mleka skondensowanego
Wykonanie
Aby otrzymać masę krówkową należy puszkę skondensowanego mleka gotować w wodzie przez ok. 3 godziny (można kupić gotową ale w obecnej masie krówkowej dostępnej w sprzedaży znajdują się dziwne kryształki cukru, a poza tym nie jest taka smaczna, gdy się ją zrobi samemu)
Jajka ubić na sztywno z cukrem. Do ubitej masy jajecznej dodać, delikatnie mieszając, mąkę uprzednio wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć na blachę wysmarowaną masłem i obsypaną mąką. Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez ok. 30 minut. Po upieczeniu, wystudzony biszkopt przekroić poziomo na dwa placki. Schłodzoną śmietanę ubić, dodać „śmietan-fix”i cukier waniliowy.
Na spód blachy kładziemy pierwszą część placka, smarujemy go dżemem porzeczkowym1, wykładamy bitą śmietanę, przykrywamy ją drugim plackiem z warstwą dżemu skierowanej do niej. Wierzchnią część placka smarujemy ciepłą masą krówkowej. Placek wstawiamy do lodówki na 2 godziny, po czym przystępujemy do konsumpcji
Smacznego!!!!
1Dżem należy wsmarować w biszkopt niż wyłożyć go warstwą dżemu, dzięki temu warstwa
bitej śmietany nie będzie mobilna, a całe ciasto będzie zwarte.
[ Dodano: 28-01-2011, 01:08 ]
Ostatnio dla kogoś pisałem przepis więc wklejam
Ciasto porzeczkowe
Składniki:
6 jajek
0,5 szklanki cukru
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
400g dżemu porzeczkowego (Najlepszy dla mnie z Biedronki Dżem porzeczkowy - Owocowa Rapsodia )
750 ml śmietany 36%
4 opakowanie „śmietan-fix”
1 duże opakowanie cukru waniliowego
Puszka słodzonego mleka skondensowanego
Wykonanie
Aby otrzymać masę krówkową należy puszkę skondensowanego mleka gotować w wodzie przez ok. 3 godziny (można kupić gotową ale w obecnej masie krówkowej dostępnej w sprzedaży znajdują się dziwne kryształki cukru, a poza tym nie jest taka smaczna, gdy się ją zrobi samemu)
Jajka ubić na sztywno z cukrem. Do ubitej masy jajecznej dodać, delikatnie mieszając, mąkę uprzednio wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć na blachę wysmarowaną masłem i obsypaną mąką. Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez ok. 30 minut. Po upieczeniu, wystudzony biszkopt przekroić poziomo na dwa placki. Schłodzoną śmietanę ubić, dodać „śmietan-fix”i cukier waniliowy.
Na spód blachy kładziemy pierwszą część placka, smarujemy go dżemem porzeczkowym1, wykładamy bitą śmietanę, przykrywamy ją drugim plackiem z warstwą dżemu skierowanej do niej. Wierzchnią część placka smarujemy ciepłą masą krówkowej. Placek wstawiamy do lodówki na 2 godziny, po czym przystępujemy do konsumpcji
Smacznego!!!!
1Dżem należy wsmarować w biszkopt niż wyłożyć go warstwą dżemu, dzięki temu warstwa
bitej śmietany nie będzie mobilna, a całe ciasto będzie zwarte.
[ Dodano: 28-01-2011, 01:08 ]
Casicy przyjaciel ma brata, który miał dziewczynę i od niej jest przepisyDeathlySilence pisze:Główkuje i główkuje i nie mogę dojść od kogo.casica pisze:otrzymany od ex brata mojego przyjaciela
- Kopaneek
- VIF czyli Very Important Fan
- Posty: 5905
- Rejestracja: 20 paź 2008, 13:47
- Ulubiony album: Edyta Gorniak / EKG
- Ulubiona piosenka: To nie ja
- Lokalizacja: Camerun - Stolica światowej piosenki
Re: Wątek kulinarny
strzalka21, wiedziałem, żę w końcu zabierzesz głos w tym temacie.
Mam przepis na dobry sernik, jutro wstawię.
Mam przepis na dobry sernik, jutro wstawię.
- beniu
- Linger
- Posty: 830
- Rejestracja: 04 lip 2009, 19:30
- Ulubiony album: Dotyk, Live 99
- Ulubiona piosenka: To nie ja, Litania
- Lokalizacja: Kraków
Re: Wątek kulinarny
Placek Po ''Zboju'' ala Ruben xD
Z gory przepraszam bo w pisaniu przepisow nie jestem Pascalem
Przepis:
Placki ziemniaczane
sos myslwiski
wieprzowina pokrojona w kosteczke
cebula
czosnek
smietana 12%
ser zolty
przyprawy (do smaku)
Placki ziemniaczane to polewamy sosem mysliwskim ugotowanym razem z:
-wczesniej porkojonym w kosteczke takim plastrem wieprzowiny ; D to razem z cebulka i zabkiem czosnku (pokrojone w kosteczke) smazymy na wolnym ogniu. Nastepnie (jak sie podsmazy) wlewamy wode, sos mysliwski (w proszku) i wychodzi taki jakby gulasz : D To gotujemy na wolnym ogniu i nastepnie zalewamy placki. posypujemy startym zoltym serem. Na srodek ciapke smietany i smacznego ;p
ps - sos i miesko robimy w glebokiej patelni : )
haha moj przepis to maslo maslane. ale poleeecam bo palce lizac.
smacznego! ;p
Z gory przepraszam bo w pisaniu przepisow nie jestem Pascalem
Przepis:
Placki ziemniaczane
sos myslwiski
wieprzowina pokrojona w kosteczke
cebula
czosnek
smietana 12%
ser zolty
przyprawy (do smaku)
Placki ziemniaczane to polewamy sosem mysliwskim ugotowanym razem z:
-wczesniej porkojonym w kosteczke takim plastrem wieprzowiny ; D to razem z cebulka i zabkiem czosnku (pokrojone w kosteczke) smazymy na wolnym ogniu. Nastepnie (jak sie podsmazy) wlewamy wode, sos mysliwski (w proszku) i wychodzi taki jakby gulasz : D To gotujemy na wolnym ogniu i nastepnie zalewamy placki. posypujemy startym zoltym serem. Na srodek ciapke smietany i smacznego ;p
ps - sos i miesko robimy w glebokiej patelni : )
haha moj przepis to maslo maslane. ale poleeecam bo palce lizac.
smacznego! ;p
- casica
- Whatever it takes
- Posty: 733
- Rejestracja: 28 paź 2009, 13:09
- Ulubiony album: Edyta Górniak
- Ulubiona piosenka: NwI,CBTL,HOYH,Litania
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Wątek kulinarny
DS, nie wiesz?strzalka21 pisze:
[ Dodano: 28-01-2011, 01:08 ]Casicy przyjaciel ma brata, który miał dziewczynę i od niej jest przepisyDeathlySilence pisze: Główkuje i główkuje i nie mogę dojść od kogo.
strzalka21, właśnie tak!
Smakowicie się tu robi, nie ma co!
Mist, jaki piękny makowiec! Próbowałam robić na święta, to mi strucla wyszła i cudem nie wylądowała w koszu na śmieci z nerwów. A pierogi to już w ogóle! KOCHAM PIEROGI! Niestety nikt nie chce mi ich robić w domu. Może Cię zatrudnię?
Kiedy chodziłam na świetlicę, będąc małą dziewczynką lubiłam zaszyć się gdzieś w kącie i czytać przeróżne książki (tak zostało mi do dziś, coby nie było! ). W jednej z nich znalazłam przepis na 'chlebojaje'. Jeśli mamy jakieś pieczywo, niekoniecznie najświeższe, ale też nie takie nadające się zupełnie dla gołębi, możemy zrobić właśnie chlebojaje.
W połączeniu z jakąś konfiturą - istne 7 niebo!
mleko (szklanka)
jajko (mogą być 2)
kilka kromek chleba
masło do smażenia
Na jeden talerz wylać mleko, a na drugim rozbełtać jajko.
Chleb nasączyć w mleku, następnie w jajku.
Zrumienić na patelni i voila!
- Niekonwencjonalny
- Niebo to my
- Posty: 1316
- Rejestracja: 17 maja 2010, 19:44
- Ulubiony album: E.K.G
- Ulubiona piosenka: Litania
- Lokalizacja: Tczew
- DeathlySilence
- Uwaga, spammer!!!! :D
- Posty: 5125
- Rejestracja: 08 gru 2004, 15:29
- Ulubiony album: Perła
- Ulubiona piosenka: Gone
- Lokalizacja: Słoneczne Mazury.
Re: Wątek kulinarny
beniu, lubię placki ziemniaczane - nawet dzisiaj jadłem - ale ten placek po "Zboju" wygląda jak krowi. Mało apetyczne danie/zdjęcie.
Nigdy nie byłem dobry w rozszyfrowywaniu tak prezentowanych koligacji.
Mist, ładnie ulepione pierogi.
W ostatnie święta postanowiłem sam się nauczyć robić pierogi - już miałem dość tych kupnych (mrożonych). Z pomocą przyszedł Internet. Dwie noce studiowałem przepisy na nadzienie z kapustą i grzybami i samo ciasto - zalecenia, rady, wskazówki itd. Nie wyszły imponujące z wyglądu (pierwszy raz lepiłem - 3 ostatnie partie zaczęły dopiero przypominać pierogi), ale za to w smaku...
Dzięki, w końcu będę mógł spokojnie zasnąć.strzalka21 pisze:Casicy przyjaciel ma brata, który miał dziewczynę i od niej jest przepisyDeathlySilence pisze: Główkuje i główkuje i nie mogę dojść od kogo.
Nigdy nie byłem dobry w rozszyfrowywaniu tak prezentowanych koligacji.
Mist, ładnie ulepione pierogi.
W ostatnie święta postanowiłem sam się nauczyć robić pierogi - już miałem dość tych kupnych (mrożonych). Z pomocą przyszedł Internet. Dwie noce studiowałem przepisy na nadzienie z kapustą i grzybami i samo ciasto - zalecenia, rady, wskazówki itd. Nie wyszły imponujące z wyglądu (pierwszy raz lepiłem - 3 ostatnie partie zaczęły dopiero przypominać pierogi), ale za to w smaku...
- Virtual Tom
- VIF czyli Very Important Fan
- Posty: 7740
- Rejestracja: 08 gru 2004, 8:38
- Ulubiony album: Edyta Górniak
- Ulubiona piosenka: Anything
- Lokalizacja: Oberschlesien
Re: Wątek kulinarny
Widzisz DS czepiasz się placków, a Tobie też wizualnie nie wyszło liczy sie smak
Ruskie trza se bylo zrobić - farsz jest wdzięczny w robieniu
Ruskie trza se bylo zrobić - farsz jest wdzięczny w robieniu
- Estratos
- Że kim ja jestem?
- Posty: 5339
- Rejestracja: 20 maja 2008, 2:42
- Lokalizacja: zza swiatow
Re: Wątek kulinarny
A pamiętacie "Konkurs Kulinarny" z Edytą? Nagrodą był przyjazd Edyty do domu zwycięzcy i wspólne gotowanie
Ale się Edzia poobrażała na dziennikarzy i zamnknęła swoją stronę.
Smakowitości tu robicie. Uwielbiam placki ziemniaczane. Na forum jest jeszcze jedna ich psychofanka. Nie przejmuj się Beniu, dla mnie są śliczne!
Ale się Edzia poobrażała na dziennikarzy i zamnknęła swoją stronę.
Smakowitości tu robicie. Uwielbiam placki ziemniaczane. Na forum jest jeszcze jedna ich psychofanka. Nie przejmuj się Beniu, dla mnie są śliczne!
- DeathlySilence
- Uwaga, spammer!!!! :D
- Posty: 5125
- Rejestracja: 08 gru 2004, 15:29
- Ulubiony album: Perła
- Ulubiona piosenka: Gone
- Lokalizacja: Słoneczne Mazury.
Re: Wątek kulinarny
Konkurs, którego nie roztrzygnięto z powodu zbyt dużej ilości nadesłanych przepisów, nie z powodu zamknięcia strony.Estratos pisze:A pamiętacie "Konkurs Kulinarny" z Edytą? Nagrodą był przyjazd Edyty do domu zwycięzcy i wspólne gotowanie
Brakowało w tym temacie wałka.Virtual Tom pisze:Widzisz DS czepiasz się placków, a Tobie też wizualnie nie wyszło liczy sie smak
Beniu, to tylko moja subiektywna ocena wyglądu/zdjęcia potrawy, a nie Twoich kulinarnych umiejętności. Na pewno smakuje wyśmienicie.
- Kopaneek
- VIF czyli Very Important Fan
- Posty: 5905
- Rejestracja: 20 paź 2008, 13:47
- Ulubiony album: Edyta Gorniak / EKG
- Ulubiona piosenka: To nie ja
- Lokalizacja: Camerun - Stolica światowej piosenki
Re: Wątek kulinarny
Przepis na Sernik z brzoskwiniami (najlepszy jaki jadłem):
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki (450 g)
½ szklanki cukru (100 g)
250 g masła (kostka)
5 żółtek
3 łyżeczki proszku
do pieczenia
Masa serowa:
1 kostka masła (250 g)
1½ szklanki cukru (300 g)
1 kg sera (ja daję serek homo)
6 jajek
2 budynie śmietankowe
w proszku
aromat cytrynowy
1 puszka brzoskwiń (800g)
Piana:
5 białek
1 szklanka cukru (200 g)
1 płaska łyżka
mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
1. Ciasto: wyrobić wszystkie składniki na ciasto i podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). Tą mniejszą część włożyć do lodówki (po ochłodzeniu będzie łatwiej pokruszyć). Większym kawałkiem ciasta wyłożyć blachę (najlepiej na papierze do pieczenia). Na ciasto wylać masę serową:
2. Masę serową uzyskamy przez utarcie masła i cukru na puch i następnie dodanie sera, jajek, budyniu i olejku cytrynowego - wszystko razem powinno być utarte na gładką masę.
3. Brzoskwinie z puszki odsączyć na sicie, pokroić w plastry i wyłożyć na masę serową. Na owoce rozłożyć równomiernie pianę.
4. Pianę uzyskamy najefektywniej w ten sposób: białka ubić na sztywno, dodać następnie cukier (ciągle ubijając) i na koniec wmieszać delikatnie mąkę ziemniaczaną.
5. Na pianę potrzeć (lub pokruszyć) resztę ciasta włożonego wcześniej do lodówki.
Piec 1 godzinę w 175°C - obieg gorącego powietrza, lub 190°C w piecu elektrycznym. góra/dół. Pieca wcześniej nie nagrzewać. Jeśli góra ciasta będzie się mocno przypiekać, wtedy nakryć folią aluminiową i dopiec do pozostałego czasu.
Najlepiej smakuje na następny dzień, trochę trzeba się napracować, ale warto.
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki (450 g)
½ szklanki cukru (100 g)
250 g masła (kostka)
5 żółtek
3 łyżeczki proszku
do pieczenia
Masa serowa:
1 kostka masła (250 g)
1½ szklanki cukru (300 g)
1 kg sera (ja daję serek homo)
6 jajek
2 budynie śmietankowe
w proszku
aromat cytrynowy
1 puszka brzoskwiń (800g)
Piana:
5 białek
1 szklanka cukru (200 g)
1 płaska łyżka
mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
1. Ciasto: wyrobić wszystkie składniki na ciasto i podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). Tą mniejszą część włożyć do lodówki (po ochłodzeniu będzie łatwiej pokruszyć). Większym kawałkiem ciasta wyłożyć blachę (najlepiej na papierze do pieczenia). Na ciasto wylać masę serową:
2. Masę serową uzyskamy przez utarcie masła i cukru na puch i następnie dodanie sera, jajek, budyniu i olejku cytrynowego - wszystko razem powinno być utarte na gładką masę.
3. Brzoskwinie z puszki odsączyć na sicie, pokroić w plastry i wyłożyć na masę serową. Na owoce rozłożyć równomiernie pianę.
4. Pianę uzyskamy najefektywniej w ten sposób: białka ubić na sztywno, dodać następnie cukier (ciągle ubijając) i na koniec wmieszać delikatnie mąkę ziemniaczaną.
5. Na pianę potrzeć (lub pokruszyć) resztę ciasta włożonego wcześniej do lodówki.
Piec 1 godzinę w 175°C - obieg gorącego powietrza, lub 190°C w piecu elektrycznym. góra/dół. Pieca wcześniej nie nagrzewać. Jeśli góra ciasta będzie się mocno przypiekać, wtedy nakryć folią aluminiową i dopiec do pozostałego czasu.
Najlepiej smakuje na następny dzień, trochę trzeba się napracować, ale warto.
- Dobi
- Administrator
- Posty: 4258
- Rejestracja: 23 gru 2004, 12:46
- Ulubiona piosenka: Smocze wzgórze
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Wątek kulinarny
Wątek kulinarny się rozwija ale brakuje mi tu zdjęć Chwalicie się swoimi wypiekami!
Ja proponuję na dzisiaj najprostszą chyba rzecz na świecie. Naleśniki! Koniecznie z syrpem klonowym Sam robiłem oczywiście.
Jeśli ktoś ma ochotę zapraszam. Zostały jeszcze dwa...
Ja proponuję na dzisiaj najprostszą chyba rzecz na świecie. Naleśniki! Koniecznie z syrpem klonowym Sam robiłem oczywiście.
Jeśli ktoś ma ochotę zapraszam. Zostały jeszcze dwa...