W przyszły weekend sernik jest mój! Dziś robię marchewkowe. Mist, jaki masz przepis na sernik? Kiedyś znalazłam na taki prawdziwy, żadna mąka, żadne budynie - tylko ser, śmietana, skórka cytrynowa.. I to jest chyba prawdziwy sernik.Mist pisze:nie slinic sie tylko mikserek i za pieczenie sie brac! nikt tu oprocz mnie nie piecze ostatniocasica pisze:Mist, zaśliniłam się.
Za tydzien bede piekla szarlotke albo Lemon Tart
Wątek kulinarny
Czyli przepisy, diety, etc
- casica
- Whatever it takes
- Posty: 733
- Rejestracja: 28 paź 2009, 13:09
- Ulubiony album: Edyta Górniak
- Ulubiona piosenka: NwI,CBTL,HOYH,Litania
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Wątek kulinarny
- Mist
- Ready for love
- Posty: 3077
- Rejestracja: 21 lis 2005, 15:25
- Lokalizacja: GB South West
Re: Wątek kulinarny
oh to jest specjalny sernik. Daje jedynie 2 lyzki maki i kwasna smietane, a rodzynki wczoraj moczylam przez noc w rumie! Zadnego budyniu nie dalam, i sama zrobilam sobie cukier waniliowy (drobny cukier + sloik + laska wanilii z madagaskaru. Trzeba dac im czas na zakolegowanie )casica pisze:Mist, jaki masz przepis na sernik? Kiedyś znalazłam na taki prawdziwy, żadna mąka, żadne budynie - tylko ser, śmietana, skórka cytrynowa.. I to jest chyba prawdziwy sernik.
- casica
- Whatever it takes
- Posty: 733
- Rejestracja: 28 paź 2009, 13:09
- Ulubiony album: Edyta Górniak
- Ulubiona piosenka: NwI,CBTL,HOYH,Litania
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Wątek kulinarny
W Polsce laski wanilii trzeba sprowadzać przez ebay, czy zamawiać na allegro, bo jak za zboże.. A jednak mąka..Mist pisze:oh to jest specjalny sernik. Daje jedynie 2 lyzki maki i kwasna smietane, a rodzynki wczoraj moczylam przez noc w rumie! Zadnego budyniu nie dalam, i sama zrobilam sobie cukier waniliowy (drobny cukier + sloik + laska wanilii z madagaskaru. Trzeba dac im czas na zakolegowanie )casica pisze:Mist, jaki masz przepis na sernik? Kiedyś znalazłam na taki prawdziwy, żadna mąka, żadne budynie - tylko ser, śmietana, skórka cytrynowa.. I to jest chyba prawdziwy sernik.
- Mist
- Ready for love
- Posty: 3077
- Rejestracja: 21 lis 2005, 15:25
- Lokalizacja: GB South West
Re: Wątek kulinarny
o boze ale Rumunia u Was w Polscecasica pisze:W Polsce laski wanilii trzeba sprowadzać przez ebay
tak cale dwie lyzkicasica pisze:A jednak mąka..
- casica
- Whatever it takes
- Posty: 733
- Rejestracja: 28 paź 2009, 13:09
- Ulubiony album: Edyta Górniak
- Ulubiona piosenka: NwI,CBTL,HOYH,Litania
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Wątek kulinarny
Sztuka od 10 do 15 złotych.Mist pisze:o boze ale Rumunia u Was w Polscecasica pisze:W Polsce laski wanilii trzeba sprowadzać przez ebay
Mąka to zło!Mist pisze:tak cale dwie lyzkicasica pisze:A jednak mąka..
- Mist
- Ready for love
- Posty: 3077
- Rejestracja: 21 lis 2005, 15:25
- Lokalizacja: GB South West
- Wojtuś
- Lunatique
- Posty: 2867
- Rejestracja: 04 lut 2008, 19:39
- Ulubiony album: E.K.G
- Ulubiona piosenka: Dotyk, Teraz Tu
- Lokalizacja: Bratnik
- strzalka21
- Perła
- Posty: 1013
- Rejestracja: 01 maja 2009, 23:58
- Ulubiony album: EG, Invisible
- Lokalizacja: Łódź
Re: Wątek kulinarny
Co Wy macie za przepisy, że make do sera sie dodaje ??? W cholere z takimi.
Najlepszy sernik wychodzi gdy ser (3krotnie zmielony) na 1,5 kg wymiesza sie z 1 szkl. cukrem, 3 jajkami, 2 szkl. mleka, 1 szkl. oleju. Ewentualnie jak ktoś chce może dodać jeden budyń. Można też najpierw dodać żółtka a na koniec ubitą pianę, a jeszcze lepszy sernik wychodzi, gdy 4 jajka ubije się z cukrem na parze i delikatnie łączyć sie będzie ta pianę z serem. Tylko, że mało kto wie co to ubicie cały jajek na puch. To znaczy wziąć mikser, wbic jajka, dodać do nich cukier i miksować taką mieszaninę przez ok. 30 minut do otrzymania niemalże białego puchu. Nie inaczej
Najlepszy sernik wychodzi gdy ser (3krotnie zmielony) na 1,5 kg wymiesza sie z 1 szkl. cukrem, 3 jajkami, 2 szkl. mleka, 1 szkl. oleju. Ewentualnie jak ktoś chce może dodać jeden budyń. Można też najpierw dodać żółtka a na koniec ubitą pianę, a jeszcze lepszy sernik wychodzi, gdy 4 jajka ubije się z cukrem na parze i delikatnie łączyć sie będzie ta pianę z serem. Tylko, że mało kto wie co to ubicie cały jajek na puch. To znaczy wziąć mikser, wbic jajka, dodać do nich cukier i miksować taką mieszaninę przez ok. 30 minut do otrzymania niemalże białego puchu. Nie inaczej
- Martynkaa
- Nieśmiertelni
- Posty: 2053
- Rejestracja: 23 sty 2010, 15:35
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Wątek kulinarny
A ja zaraz zabieram się za robienie placków (racuchów) z jabłkami Szybkie i proste, ale jakie smaczne
Przepis:
- 1 jajko (ubijamy pianę)
- ok 2,5 szklanki mąki
- 1,5 szklanki mleka
- jabłka
- olej do smażenia
Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na kawałki lub plasterki.Oddzielamy białko od żółtka i białko ubijamy na sztywną pianę. Następnie do piany dodajemy mąkę, mleko i żółtko i chwilę miksujemy na gładką puszystą masę. Kwałki jabłka wrzucamy do ciasta (jeśli kawałki są duże możemy każdą częśc oddzielnie wrzucić do ciasta i z nad miarem nalać na patelnię. Ja jednek polecam mniejsze kawałki wrzucić do miski z ciastem )
Placuszki smażymy do złocistego koloru z obydwu stron.
Posypujemy cukrem pudrem. Ja na cukier puder posypuję jeszcze trochę startej mlecznej czekolady
Czasami polewam syropem czekoladowym.
Placki jak placki ale szybki i smaczne Smacznego
Przepis:
- 1 jajko (ubijamy pianę)
- ok 2,5 szklanki mąki
- 1,5 szklanki mleka
- jabłka
- olej do smażenia
Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na kawałki lub plasterki.Oddzielamy białko od żółtka i białko ubijamy na sztywną pianę. Następnie do piany dodajemy mąkę, mleko i żółtko i chwilę miksujemy na gładką puszystą masę. Kwałki jabłka wrzucamy do ciasta (jeśli kawałki są duże możemy każdą częśc oddzielnie wrzucić do ciasta i z nad miarem nalać na patelnię. Ja jednek polecam mniejsze kawałki wrzucić do miski z ciastem )
Placuszki smażymy do złocistego koloru z obydwu stron.
Posypujemy cukrem pudrem. Ja na cukier puder posypuję jeszcze trochę startej mlecznej czekolady
Czasami polewam syropem czekoladowym.
Placki jak placki ale szybki i smaczne Smacznego
- casica
- Whatever it takes
- Posty: 733
- Rejestracja: 28 paź 2009, 13:09
- Ulubiony album: Edyta Górniak
- Ulubiona piosenka: NwI,CBTL,HOYH,Litania
- Lokalizacja: Warszawa
- Meg
- Mały Edzik
- Posty: 4641
- Rejestracja: 16 maja 2008, 22:25
- Ulubiony album: Edyta Górniak
- Ulubiona piosenka: Trudno tylko jedną
- Lokalizacja: Poznań
- Mist
- Ready for love
- Posty: 3077
- Rejestracja: 21 lis 2005, 15:25
- Lokalizacja: GB South West
Re: Wątek kulinarny
Trzeba miec robot, ktory ubije
Jeszcze jedna fotka, bo naprawde wyszedl mi ten sernik. Jestem b. zadowolona, chyba moje najlepsze ciasto do tej pory
Uploaded with ImageShack.us
Jeszcze jedna fotka, bo naprawde wyszedl mi ten sernik. Jestem b. zadowolona, chyba moje najlepsze ciasto do tej pory
Uploaded with ImageShack.us
- strzalka21
- Perła
- Posty: 1013
- Rejestracja: 01 maja 2009, 23:58
- Ulubiony album: EG, Invisible
- Lokalizacja: Łódź
Re: Wątek kulinarny
Nom to ja też się pochwale tortem, który zrobiłem na urodziny babci
Tutaj zdjęcia:
Uploaded with ImageShack.us
Uploaded with ImageShack.us
Uploaded with ImageShack.us
Uploaded with ImageShack.us
Tutaj zdjęcia:
Uploaded with ImageShack.us
Uploaded with ImageShack.us
Uploaded with ImageShack.us
Uploaded with ImageShack.us
- Mist
- Ready for love
- Posty: 3077
- Rejestracja: 21 lis 2005, 15:25
- Lokalizacja: GB South West
Re: Wątek kulinarny
Fajny tort, ale pewnie mama piekla widze kobieca reke w tym dziele cukierniczym no i kolorowanki na stole to Twoje??
- strzalka21
- Perła
- Posty: 1013
- Rejestracja: 01 maja 2009, 23:58
- Ulubiony album: EG, Invisible
- Lokalizacja: Łódź
Re: Wątek kulinarny
Kolorowanki nie moje, to nie w moim domu.
Niestety dla mojej mamy, cioci jednej i drugiej oraz drugiej babki - pieczenie to dość abstrakcyjna rzecz Więc w pieczeniu jakiegokolwiek ciasta nikt mi nie pomoże.
A kobieca ręka hmmm, moja 8-letnia siostra cioteczna stopiła mi czekoladę w garnku, wiec może dlatego
Niestety dla mojej mamy, cioci jednej i drugiej oraz drugiej babki - pieczenie to dość abstrakcyjna rzecz Więc w pieczeniu jakiegokolwiek ciasta nikt mi nie pomoże.
A kobieca ręka hmmm, moja 8-letnia siostra cioteczna stopiła mi czekoladę w garnku, wiec może dlatego