Wątek kulinarny
: 27 sty 2011, 16:41
Szukam, szukam i znaleźć nie mogę, dlatego więc zakładam wątek dla osób lubiących gotować, smakoszów!
Mile widziane sprawdzone przepisy, rady, sposoby na zrobienie czegoś z niczego, zdjęcia.. Może ktoś znajdzie jakąś inspirację.
Ja sama gotować uwielbiam, sprawia mi to niezłą radochę, a przede wszystkim smakuje najbliższym, ze sprzątaniem po tej całej zabawie jest nieco gorzej.. Staram się również zdrowo gotować, jestem zwolenniczką zdrowego odżywiania, nie śmieciowego.
Na wejście wstawiam przepis na late macchiato, które można zrobić samemu w domu.
Potrzebne będą jedynie spieniarka do mleka/mikser, ekspres/kawiarka, mleko (obojętnie ilu procentowe), dobra kawa.
Składniki:
1 szklanka mleka
0,5 szklanki mocnej kawy
Mleko podgrzać w garnku. Gdy będzie już ciepłe, ubić je mikserem/spieniarką, etc. Wlać do wysokiej szklanki do 3/4 wysokości tak, aby połowę szklanki zajmowało mleko, a 1/4 pianka. Wlewać delikatnie i powoli kawę najlepiej przy pomocy naczynka do mleka (z dziubkiem). Z wierzchu można posypać kakao lub startą czekoladą.
Kawa NIE MOŻE być posłodzona przed dodaniem do mleka, bo nie wyjdzie (posłodzona kawa jest cięższa i opada na dno, stąd nie ma efektu rozwarstwienia, bo łączy się z mlekiem). Najlepiej wlewać ją powoli cieniutkim strumieniem na środek piany.. Cały sekret polega na różnicy temperatur - mleko może, ale nie musi być ciepłe, za to kawa powinna być gorąca.
Mile widziane sprawdzone przepisy, rady, sposoby na zrobienie czegoś z niczego, zdjęcia.. Może ktoś znajdzie jakąś inspirację.
Ja sama gotować uwielbiam, sprawia mi to niezłą radochę, a przede wszystkim smakuje najbliższym, ze sprzątaniem po tej całej zabawie jest nieco gorzej.. Staram się również zdrowo gotować, jestem zwolenniczką zdrowego odżywiania, nie śmieciowego.
Na wejście wstawiam przepis na late macchiato, które można zrobić samemu w domu.
Potrzebne będą jedynie spieniarka do mleka/mikser, ekspres/kawiarka, mleko (obojętnie ilu procentowe), dobra kawa.
Składniki:
1 szklanka mleka
0,5 szklanki mocnej kawy
Mleko podgrzać w garnku. Gdy będzie już ciepłe, ubić je mikserem/spieniarką, etc. Wlać do wysokiej szklanki do 3/4 wysokości tak, aby połowę szklanki zajmowało mleko, a 1/4 pianka. Wlewać delikatnie i powoli kawę najlepiej przy pomocy naczynka do mleka (z dziubkiem). Z wierzchu można posypać kakao lub startą czekoladą.
Kawa NIE MOŻE być posłodzona przed dodaniem do mleka, bo nie wyjdzie (posłodzona kawa jest cięższa i opada na dno, stąd nie ma efektu rozwarstwienia, bo łączy się z mlekiem). Najlepiej wlewać ją powoli cieniutkim strumieniem na środek piany.. Cały sekret polega na różnicy temperatur - mleko może, ale nie musi być ciepłe, za to kawa powinna być gorąca.