Strona 2 z 26

Re: Wątek kulinarny

: 28 sty 2011, 0:23
autor: Mist
Oto moje "dziela". Dopiero niedawno odkrylam gotowanie.... jak ktos chce jakies przepisy please let me know!! :D

Smieszna rzecz... ja sie nagotuje, napieke a potem nic z tych rzeczy nie jem!! Za to kocham jak inni mi gotuja (maz) (kochana babunia) etc :)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Re: Wątek kulinarny

: 28 sty 2011, 0:26
autor: Virtual Tom
Ale mi narobiliście smaka! :mama:

Niebawem podam Wam przepis na keksa, bo ostatnio na niego mam fazę :D

Re: Wątek kulinarny

: 28 sty 2011, 0:39
autor: Monalisa
Super jest keks z białą czekoladą :lol: :P ostatnio jadłam- w necie przepis

Re: Wątek kulinarny

: 28 sty 2011, 0:47
autor: DeathlySilence
Mist pisze:Smieszna rzecz... ja sie nagotuje, napieke a potem nic z tych rzeczy nie jem!!
Wielogodzinne kucharzenie odbiera apetyt.
casica pisze:otrzymany od ex brata mojego przyjaciela
Główkuje i główkuje i nie mogę dojść od kogo.

Re: Wątek kulinarny

: 28 sty 2011, 1:01
autor: strzalka21
Nom to ja proponuje Wam placek z dżemem porzeczkowym, bardzo dobry, dla mnie najlepszy, zaraz po trocie mojej babci, jaki kiedykolwiek jadłem :D
Ostatnio dla kogoś pisałem przepis więc wklejam :wink:

Ciasto porzeczkowe

Składniki:

 6 jajek
 0,5 szklanki cukru
 2 szklanki mąki
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 1 opakowanie cukru waniliowego
 400g dżemu porzeczkowego (Najlepszy dla mnie z Biedronki Dżem porzeczkowy - Owocowa Rapsodia :D )
 750 ml śmietany 36%
 4 opakowanie „śmietan-fix”
 1 duże opakowanie cukru waniliowego
 Puszka słodzonego mleka skondensowanego

Wykonanie

Aby otrzymać masę krówkową należy puszkę skondensowanego mleka gotować w wodzie przez ok. 3 godziny (można kupić gotową ale w obecnej masie krówkowej dostępnej w sprzedaży znajdują się dziwne kryształki cukru, a poza tym nie jest taka smaczna, gdy się ją zrobi samemu)
Jajka ubić na sztywno z cukrem. Do ubitej masy jajecznej dodać, delikatnie mieszając, mąkę uprzednio wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć na blachę wysmarowaną masłem i obsypaną mąką. Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez ok. 30 minut. Po upieczeniu, wystudzony biszkopt przekroić poziomo na dwa placki. Schłodzoną śmietanę ubić, dodać „śmietan-fix”i cukier waniliowy.
Na spód blachy kładziemy pierwszą część placka, smarujemy go dżemem porzeczkowym1, wykładamy bitą śmietanę, przykrywamy ją drugim plackiem z warstwą dżemu skierowanej do niej. Wierzchnią część placka smarujemy ciepłą masą krówkowej. Placek wstawiamy do lodówki na 2 godziny, po czym przystępujemy do konsumpcji 
Smacznego!!!!

1Dżem należy wsmarować w biszkopt niż wyłożyć go warstwą dżemu, dzięki temu warstwa
bitej śmietany nie będzie mobilna, a całe ciasto będzie zwarte.

[ Dodano: 28-01-2011, 01:08 ]
DeathlySilence pisze:
casica pisze:otrzymany od ex brata mojego przyjaciela
Główkuje i główkuje i nie mogę dojść od kogo.
Casicy przyjaciel ma brata, który miał dziewczynę i od niej jest przepisy :D

Re: Wątek kulinarny

: 28 sty 2011, 1:42
autor: Kopaneek
strzalka21, wiedziałem, żę w końcu zabierzesz głos w tym temacie. :D

Mam przepis na dobry sernik, jutro wstawię. :hellobaby:

Re: Wątek kulinarny

: 28 sty 2011, 13:55
autor: beniu
Placek Po ''Zboju'' ala Ruben xD
Z gory przepraszam bo w pisaniu przepisow nie jestem Pascalem :-D

Przepis:
Placki ziemniaczane
sos myslwiski
wieprzowina pokrojona w kosteczke
cebula
czosnek
smietana 12%
ser zolty
przyprawy (do smaku)

Placki ziemniaczane to polewamy sosem mysliwskim ugotowanym razem z:
-wczesniej porkojonym w kosteczke takim plastrem wieprzowiny ; D to razem z cebulka i zabkiem czosnku (pokrojone w kosteczke) smazymy na wolnym ogniu. Nastepnie (jak sie podsmazy) wlewamy wode, sos mysliwski (w proszku) i wychodzi taki jakby gulasz : D To gotujemy na wolnym ogniu i nastepnie zalewamy placki. posypujemy startym zoltym serem. Na srodek ciapke smietany i smacznego ;p
ps - sos i miesko robimy w glebokiej patelni : )
haha moj przepis to maslo maslane. ale poleeecam bo palce lizac.
smacznego! ;p
Obrazek

Re: Wątek kulinarny

: 28 sty 2011, 14:00
autor: casica
strzalka21 pisze: :d
[ Dodano: 28-01-2011, 01:08 ]
DeathlySilence pisze: Główkuje i główkuje i nie mogę dojść od kogo.
Casicy przyjaciel ma brata, który miał dziewczynę i od niej jest przepisy :D
DS, nie wiesz? :shock: :d
strzalka21, właśnie tak! :browar:

Smakowicie się tu robi, nie ma co! 8)

Mist, jaki piękny makowiec! :o Próbowałam robić na święta, to mi strucla wyszła i cudem nie wylądowała w koszu na śmieci z nerwów. :? A pierogi to już w ogóle! KOCHAM PIEROGI! :idol: Niestety nikt nie chce mi ich robić w domu. :507: Może Cię zatrudnię? :lizak:

Kiedy chodziłam na świetlicę, będąc małą dziewczynką lubiłam zaszyć się gdzieś w kącie i czytać przeróżne książki (tak zostało mi do dziś, coby nie było! 8) ). W jednej z nich znalazłam przepis na 'chlebojaje'. Jeśli mamy jakieś pieczywo, niekoniecznie najświeższe, ale też nie takie nadające się zupełnie dla gołębi, możemy zrobić właśnie chlebojaje.
W połączeniu z jakąś konfiturą - istne 7 niebo! :cloud9:

mleko (szklanka)
jajko (mogą być 2)
kilka kromek chleba
masło do smażenia

Na jeden talerz wylać mleko, a na drugim rozbełtać jajko.
Chleb nasączyć w mleku, następnie w jajku.
Zrumienić na patelni i voila! 8)

Re: Wątek kulinarny

: 28 sty 2011, 15:03
autor: Niekonwencjonalny
Uwielbiam "chlebojaje", tyle że ja na to mówię po prostu chleb w jajku :P

Re: Wątek kulinarny

: 29 sty 2011, 1:21
autor: DeathlySilence
beniu, lubię placki ziemniaczane - nawet dzisiaj jadłem - ale ten placek po "Zboju" wygląda jak krowi. Mało apetyczne danie/zdjęcie.
strzalka21 pisze:
DeathlySilence pisze: Główkuje i główkuje i nie mogę dojść od kogo.
Casicy przyjaciel ma brata, który miał dziewczynę i od niej jest przepisy :D
Dzięki, w końcu będę mógł spokojnie zasnąć. :d
Nigdy nie byłem dobry w rozszyfrowywaniu tak prezentowanych koligacji. :)

Mist, ładnie ulepione pierogi. :)

W ostatnie święta postanowiłem sam się nauczyć robić pierogi - już miałem dość tych kupnych (mrożonych). Z pomocą przyszedł Internet. Dwie noce studiowałem przepisy na nadzienie z kapustą i grzybami i samo ciasto - zalecenia, rady, wskazówki itd. Nie wyszły imponujące z wyglądu (pierwszy raz lepiłem - 3 ostatnie partie zaczęły dopiero przypominać pierogi), ale za to w smaku... :)

Re: Wątek kulinarny

: 29 sty 2011, 1:24
autor: Virtual Tom
Widzisz DS czepiasz się placków, a Tobie też wizualnie nie wyszło liczy sie smak :D

Ruskie trza se bylo zrobić - farsz jest wdzięczny w robieniu :d

Re: Wątek kulinarny

: 29 sty 2011, 1:37
autor: Estratos
A pamiętacie "Konkurs Kulinarny" z Edytą? Nagrodą był przyjazd Edyty do domu zwycięzcy i wspólne gotowanie :lol3:

Ale się Edzia poobrażała na dziennikarzy i zamnknęła swoją stronę.

Smakowitości tu robicie. Uwielbiam placki ziemniaczane. Na forum jest jeszcze jedna ich psychofanka. Nie przejmuj się Beniu, dla mnie są śliczne! :)

Re: Wątek kulinarny

: 29 sty 2011, 2:10
autor: DeathlySilence
Estratos pisze:A pamiętacie "Konkurs Kulinarny" z Edytą? Nagrodą był przyjazd Edyty do domu zwycięzcy i wspólne gotowanie
Konkurs, którego nie roztrzygnięto z powodu zbyt dużej ilości nadesłanych przepisów, nie z powodu zamknięcia strony.
Virtual Tom pisze:Widzisz DS czepiasz się placków, a Tobie też wizualnie nie wyszło liczy sie smak
Brakowało w tym temacie wałka. :mama: :lol3:

Beniu, to tylko moja subiektywna ocena wyglądu/zdjęcia potrawy, a nie Twoich kulinarnych umiejętności. Na pewno smakuje wyśmienicie. :)

Re: Wątek kulinarny

: 29 sty 2011, 2:31
autor: Kopaneek
Przepis na Sernik z brzoskwiniami (najlepszy jaki jadłem):


Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki (450 g)
½ szklanki cukru (100 g)
250 g masła (kostka)
5 żółtek
3 łyżeczki proszku
do pieczenia

Masa serowa:
1 kostka masła (250 g)
1½ szklanki cukru (300 g)
1 kg sera (ja daję serek homo)
6 jajek
2 budynie śmietankowe
w proszku
aromat cytrynowy
1 puszka brzoskwiń (800g)

Piana:
5 białek
1 szklanka cukru (200 g)
1 płaska łyżka
mąki ziemniaczanej



Przygotowanie:

1. Ciasto: wyrobić wszystkie składniki na ciasto i podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). Tą mniejszą część włożyć do lodówki (po ochłodzeniu będzie łatwiej pokruszyć). Większym kawałkiem ciasta wyłożyć blachę (najlepiej na papierze do pieczenia). Na ciasto wylać masę serową:

2. Masę serową uzyskamy przez utarcie masła i cukru na puch i następnie dodanie sera, jajek, budyniu i olejku cytrynowego - wszystko razem powinno być utarte na gładką masę.

3. Brzoskwinie z puszki odsączyć na sicie, pokroić w plastry i wyłożyć na masę serową. Na owoce rozłożyć równomiernie pianę.

4. Pianę uzyskamy najefektywniej w ten sposób: białka ubić na sztywno, dodać następnie cukier (ciągle ubijając) i na koniec wmieszać delikatnie mąkę ziemniaczaną.

5. Na pianę potrzeć (lub pokruszyć) resztę ciasta włożonego wcześniej do lodówki.

Piec 1 godzinę w 175°C - obieg gorącego powietrza, lub 190°C w piecu elektrycznym. góra/dół. Pieca wcześniej nie nagrzewać. Jeśli góra ciasta będzie się mocno przypiekać, wtedy nakryć folią aluminiową i dopiec do pozostałego czasu.


Najlepiej smakuje na następny dzień, trochę trzeba się napracować, ale warto. :)

Re: Wątek kulinarny

: 29 sty 2011, 11:52
autor: Dobi
Wątek kulinarny się rozwija ale brakuje mi tu zdjęć :!: Chwalicie się swoimi wypiekami! :d

Ja proponuję na dzisiaj najprostszą chyba rzecz na świecie. Naleśniki! Koniecznie z syrpem klonowym :d Sam robiłem oczywiście.

Obrazek Obrazek

Jeśli ktoś ma ochotę zapraszam. Zostały jeszcze dwa... :P