Re: Wątek kulinarny
: 15 lis 2012, 16:45
Wypróbowana przeze mnie i Matiza ryba po grecku
Główne zalety przepisu:
- rybę najpierw się marynuje, dzięki czemu ma delikatny smak (czosnek podają jako opcjonalny, ale ja radze nie pomijać)
- ryby się nie smaży, dzięki czemu jest zdrowiej, a efekt przepyszny!
Ryba po grecku -klasyczna i pyszna
-- Dodano: 5 gru 2012, o 15:53 --
Kuzynka mnie prosiła o przesłanie przepisu, więc wstawiam również tutaj, może ktoś skorzysta
Idealne na święta.
Imbirowe rożki
Składniki na 45 sztuk:
2 i 1/3 szklanki mąki (40 dag)
1 niecała szklanka cukru (20 dag)
4 jajka
1 i 1/5 kostki masła lub margaryny (30 dag)
2 torebki cukru waniliowego
20 dag mielonych migdałów
10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
4 łyżki kwaśnej śmietany
3-4 łyżki cukru pudru
sól
2 łyżeczki mielonego imbiru
Sposób przyrządzenia:
1) Białka oddzielić od żółtek, jedno odłożyć.
Mąkę posiekać z tłuszczem
Dodać żółtka , cukier waniliowy, kwaśną śmietanę i szczyptę soli.
Zagnieść na gładką, jednolitą masę.
Ciasto spłaszczyć, włożyć pod przykryciem na całą noc do lodówki.
2) Przygotować masę do przełożenia ciasteczek: ubić na bardzo sztywno 3 białka.
Kiedy piana będzie dobrze odchodzić od trzepaczki, wsypać powoli cukier i imbir.
Ubijać całość jeszcze 10 minut.
Do piany dodać mielone migdały i bardzo drobno posiekaną skórkę pomarańczową.
3) Kruche ciasto rozwałkować na posypanym maka blacie.
Wyciąć z niego kółka o średnicy 8 cm.
Umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować ostatnim roztrzepanym białkiem.
Na górnej połowie kółek rozsmarować masę migdałową, dolne polówki delikatnie zwinąć formując rożki.
Piec 15 minut w temperaturze 175 stopni.
Przestudzić, posypać cukrem pudrem.
-- Dodano: 18 gru 2012, o 22:35 --
Dwie uwagi czas ubijania - nie musi być tak długo, zależy jak i czym ubijacie
Druga uwaga - kółka nie muszą mieć aż 8 cm wystarczy tak jak na pierogi
Jeśli rożki się rozleją i nie będa miały bardzo rożkowego kształtu, nie przejmujcie się, w smaku pozostają dobre
-- Dodano: 21 gru 2012, o 15:11 --
Kolejna sugestia, aby było szybciej, można większym kieliszkiem wyciąć kółka i na to położyć masę z piany, smak ten sam, trzeba tylko pamiętać żę tym sposobem zostanie nam ciasto, piana nie starczy na całość.
-- Dodano: 21 gru 2012, o 15:17 --
Sernika wuja Toma
Mój ulubiony
Składniki na 0,5 kg sera - zwykle przepisy są na 1 kg, więc jeśli chcecie normalną dużą blachę, to składniki podwajamy
1/2 kg twarogu półtłustego
5 jajek
7 dkg masła
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki
dowolny dodatek, ja daję rodzynki.
Robimy masę wg normalnej kolejności.
Taką porcję z pół kg piekę w małej tortownicy.
Pieczemy około 1 godziny w temp. 180 stopni - pod koniec można zmniejszyć temp. trzeba po prostu obserwować co się dzieje
Główne zalety przepisu:
- rybę najpierw się marynuje, dzięki czemu ma delikatny smak (czosnek podają jako opcjonalny, ale ja radze nie pomijać)
- ryby się nie smaży, dzięki czemu jest zdrowiej, a efekt przepyszny!
Ryba po grecku -klasyczna i pyszna
-- Dodano: 5 gru 2012, o 15:53 --
Kuzynka mnie prosiła o przesłanie przepisu, więc wstawiam również tutaj, może ktoś skorzysta
Idealne na święta.
Imbirowe rożki
Składniki na 45 sztuk:
2 i 1/3 szklanki mąki (40 dag)
1 niecała szklanka cukru (20 dag)
4 jajka
1 i 1/5 kostki masła lub margaryny (30 dag)
2 torebki cukru waniliowego
20 dag mielonych migdałów
10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
4 łyżki kwaśnej śmietany
3-4 łyżki cukru pudru
sól
2 łyżeczki mielonego imbiru
Sposób przyrządzenia:
1) Białka oddzielić od żółtek, jedno odłożyć.
Mąkę posiekać z tłuszczem
Dodać żółtka , cukier waniliowy, kwaśną śmietanę i szczyptę soli.
Zagnieść na gładką, jednolitą masę.
Ciasto spłaszczyć, włożyć pod przykryciem na całą noc do lodówki.
2) Przygotować masę do przełożenia ciasteczek: ubić na bardzo sztywno 3 białka.
Kiedy piana będzie dobrze odchodzić od trzepaczki, wsypać powoli cukier i imbir.
Ubijać całość jeszcze 10 minut.
Do piany dodać mielone migdały i bardzo drobno posiekaną skórkę pomarańczową.
3) Kruche ciasto rozwałkować na posypanym maka blacie.
Wyciąć z niego kółka o średnicy 8 cm.
Umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować ostatnim roztrzepanym białkiem.
Na górnej połowie kółek rozsmarować masę migdałową, dolne polówki delikatnie zwinąć formując rożki.
Piec 15 minut w temperaturze 175 stopni.
Przestudzić, posypać cukrem pudrem.
-- Dodano: 18 gru 2012, o 22:35 --
Dwie uwagi czas ubijania - nie musi być tak długo, zależy jak i czym ubijacie
Druga uwaga - kółka nie muszą mieć aż 8 cm wystarczy tak jak na pierogi
Jeśli rożki się rozleją i nie będa miały bardzo rożkowego kształtu, nie przejmujcie się, w smaku pozostają dobre
-- Dodano: 21 gru 2012, o 15:11 --
Kolejna sugestia, aby było szybciej, można większym kieliszkiem wyciąć kółka i na to położyć masę z piany, smak ten sam, trzeba tylko pamiętać żę tym sposobem zostanie nam ciasto, piana nie starczy na całość.
-- Dodano: 21 gru 2012, o 15:17 --
Sernika wuja Toma
Mój ulubiony
Składniki na 0,5 kg sera - zwykle przepisy są na 1 kg, więc jeśli chcecie normalną dużą blachę, to składniki podwajamy
1/2 kg twarogu półtłustego
5 jajek
7 dkg masła
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki
dowolny dodatek, ja daję rodzynki.
Robimy masę wg normalnej kolejności.
Taką porcję z pół kg piekę w małej tortownicy.
Pieczemy około 1 godziny w temp. 180 stopni - pod koniec można zmniejszyć temp. trzeba po prostu obserwować co się dzieje