Wątek kulinarny

Czyli przepisy, diety, etc

Rozmowy na tematy nie pasujące do pozostałych kategorii.
Awatar użytkownika
martis
The story so far
The story so far
Posty: 544
Rejestracja: 29 lut 2008, 19:06
Ulubiony album: EG/Dotyk
Ulubiona piosenka: TTWFAY/Dotyk
Lokalizacja: Malmö
Skontaktuj się:

Re: Wątek kulinarny

Postautor: martis » 31 sty 2011, 18:35

Anu$$ia pisze:Znacie przepis na jakąś pyszną, wegetariańską potrawę?

Makaron razowy "kokardki" ze szpinakiem z dodatkiem sera żółtego. Przepisu nie znam. Wystarczy, że zna go mama:P

Awatar użytkownika
betka
The story so far
The story so far
Posty: 431
Rejestracja: 10 gru 2004, 19:57
Ulubiony album: Edyta Górniak
Ulubiona piosenka: OnTheRun/KolorowyWiatr
Lokalizacja: wrocław

Re: Wątek kulinarny

Postautor: betka » 31 sty 2011, 19:34

Ja mogę podać przepis na pyszne naleśniki ze szpinakiem....

No więc smażymy naleśniki po półgodzinnym 'czekaniu' ciasta (szkl. mąki, 1.5 lub 2 szkl. mleka, 3 łyżki roztopionego masła, 2 jajka, szczypta soli - oczekiwana konsystencja jak średnio gęstego jogurtu :) )

Szpinak chwilę dusimy, dodajemy 'coś białego' czyli w zależności od tego czy boimy się kalorii, może to być: śmietana 22%,ser pleśniowy, mozarella, ser biały, jogurt, a nawet odrobina mleka.
Do tego chilli, czosnek według upodobań -ja dodaję 3 ząbki polskiego czosnku. Ścieramy około łyżeczki gałki muszkatołowej i dorzucamy garść orzechów włoskich. +sól i pieprz

Faszerujemy naleśniki szpinakiem i zajadamy się ze smakiem lub... wkładamy je do naczynia żaroodpornego i posypujemy startym, żółtym serem i zapiekamy w piekarniku do stopienia sera. Smacznego!

Awatar użytkownika
DeathlySilence
Uwaga, spammer!!!! :D
Uwaga, spammer!!!! :D
Posty: 5127
Rejestracja: 08 gru 2004, 15:29
Ulubiony album: Perła
Ulubiona piosenka: Gone
Lokalizacja: Słoneczne Mazury.

Re: Wątek kulinarny

Postautor: DeathlySilence » 05 lut 2011, 18:05

Kopaneek pisze:Przepis na Sernik z brzoskwiniami (najlepszy jaki jadłem):

Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki (450 g)
½ szklanki cukru (100 g)
250 g masła (kostka)
5 żółtek
3 łyżeczki proszku
do pieczenia

Masa serowa:
1 kostka masła (250 g)
1½ szklanki cukru (300 g)
1 kg sera (ja daję serek homo)
6 jajek
2 budynie śmietankowe
w proszku
aromat cytrynowy
1 puszka brzoskwiń (800g)

Piana:
5 białek
1 szklanka cukru (200 g)
1 płaska łyżka
mąki ziemniaczanej



Przygotowanie:

1. Ciasto: wyrobić wszystkie składniki na ciasto i podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). Tą mniejszą część włożyć do lodówki (po ochłodzeniu będzie łatwiej pokruszyć). Większym kawałkiem ciasta wyłożyć blachę (najlepiej na papierze do pieczenia). Na ciasto wylać masę serową:

2. Masę serową uzyskamy przez utarcie masła i cukru na puch i następnie dodanie sera, jajek, budyniu i olejku cytrynowego - wszystko razem powinno być utarte na gładką masę.

3. Brzoskwinie z puszki odsączyć na sicie, pokroić w plastry i wyłożyć na masę serową. Na owoce rozłożyć równomiernie pianę.

4. Pianę uzyskamy najefektywniej w ten sposób: białka ubić na sztywno, dodać następnie cukier (ciągle ubijając) i na koniec wmieszać delikatnie mąkę ziemniaczaną.

5. Na pianę potrzeć (lub pokruszyć) resztę ciasta włożonego wcześniej do lodówki.

Piec 1 godzinę w 175°C - obieg gorącego powietrza, lub 190°C w piecu elektrycznym. góra/dół. Pieca wcześniej nie nagrzewać. Jeśli góra ciasta będzie się mocno przypiekać, wtedy nakryć folią aluminiową i dopiec do pozostałego czasu.

Najlepiej smakuje na następny dzień, trochę trzeba się napracować, ale warto. :)

Dzięki za przepis. Dziś wypróbowałem. :)

Obrazek Obrazek Obrazek

Zdjęcia kiepskie (zrobione kamerką internetową), ale sernik wyśmienity. Już znikło pół dużej blachy. Schowałem kawałek przed domownikami (właśnie ten ze zdjęcia), by przekonać się o tym, czy prawdą jest, że "najlepiej smakuje na następny dzień". :)

Awatar użytkownika
Mist
Ready for love
Ready for love
Posty: 3071
Rejestracja: 21 lis 2005, 15:25
Lokalizacja: GB South West

Re: Wątek kulinarny

Postautor: Mist » 06 lut 2011, 14:28

DS gratulacje ktos Ci pomagal piec??

Mam pytanie kg serka homo to ile to pudelek? serek homo wydaje mi sie dosc zadki do sernika??? Normalny bialy ser poltlusty trzeba zmielic najpierw a potem utrzec z innymi skladnikami tak czy nie?? :)

Awatar użytkownika
Nat.
Linger
Linger
Posty: 948
Rejestracja: 11 lip 2008, 15:02
Ulubiony album: zależy od dnia ;]
Ulubiona piosenka: Nie proszę o więcej
Lokalizacja: Sochaczew

Re: Wątek kulinarny

Postautor: Nat. » 06 lut 2011, 14:37

Mam pytanie kg serka homo to ile to pudelek?


w takim tradycyjnym serku homo rolmecza ( ten z krówką taką ) test 150 g więc teraz wystarczy policzyć to ci wyjdzie niecałe 7 serków

hmmm tyle serków homo do sernika dziwne :shock:

Awatar użytkownika
Mist
Ready for love
Ready for love
Posty: 3071
Rejestracja: 21 lis 2005, 15:25
Lokalizacja: GB South West

Re: Wątek kulinarny

Postautor: Mist » 06 lut 2011, 14:42

Nat. pisze:hmmm tyle serków homo do sernika dziwne


no wlasnie...serek homo uzywa sie do sernika na zimno razem z zelatyna.

Poza tym serka homo sie nie piecze!! tylko wstawia do lodowki na kilka godzin.

Ojjj Kopaneek Kopaneek czy Ty rzeczywiscie kiedykolwiek upiekles sernik z serka homo???


Mam nadzieje, ze tajemnica serka homo sie wyjasni!! :d :d :d

PS sernik DS'a nie wyglada jak sernik z serka homo ale z bialego sera!! :d

Awatar użytkownika
LaFidelite
Niebo to my
Niebo to my
Posty: 1229
Rejestracja: 26 paź 2009, 20:18
Ulubiony album: Dotyk
Ulubiona piosenka: Szyby
Lokalizacja: Oz

Re: Wątek kulinarny

Postautor: LaFidelite » 06 lut 2011, 15:16

Moja mama robi prawie identyczny sernik, ale daje zwykły biały ser zmielony :)
Z homo to chyba się rozpłynie.

Awatar użytkownika
Kopaneek
VIF czyli Very Important Fan
VIF czyli Very Important Fan
Posty: 5507
Rejestracja: 20 paź 2008, 13:47
Ulubiony album: Edyta Gorniak / EKG
Ulubiona piosenka: To nie ja
Lokalizacja: Camerun - Stolica światowej piosenki

Re: Wątek kulinarny

Postautor: Kopaneek » 06 lut 2011, 15:30

:ha: :ha: :ha:

Już wyjaśniam. Przepis znalazłem bardzo daaaaaaaaaaawno temu w internecie. Zapisałem go w Wordzie (kopiuj - wklej). Nawias jest poradą autora przepisu. Zawsze używam gotowego sera, wiecie jakiego. Wiem, że ktoś, komu dałem ten przepis w przeszłości, zrobił z homo i wyszło dobrze. :D

DS, gratuluję. :B

Awatar użytkownika
Nat.
Linger
Linger
Posty: 948
Rejestracja: 11 lip 2008, 15:02
Ulubiony album: zależy od dnia ;]
Ulubiona piosenka: Nie proszę o więcej
Lokalizacja: Sochaczew

Re: Wątek kulinarny

Postautor: Nat. » 06 lut 2011, 15:34

ja robię sernik w łatki 2 razy w roku tylko bo gdybym robiła częściej moje łakome potwory ( czytaj brat i ojciec ) w domu nie dały by mi żyć :lol3: :lol3: :lol3:

Ciasto :
- 250 g mąki
- 20 g kakao ( dodaje więcej , duuużo więcej - zależy kto co lubi )
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- jajko
- 125 g miękkiego masła (używam Kasi ale to niema większego znaczenia )

składniki na ciasto dokładnie zagnieść , owinąć folią aluminiową ( ja wkładam do niedużego plastikowego pojemnika na żywność ) i do zamrażalnika. Teraz można zrobić sobie herbatę spokojnie wypić :lol3: potem zacząć robić masę twarogową .

Masa twarogowa : kupuje taką w wiaderku ( 1 kg) bo nie ma czasu na pierdoły żeby to mielić , wszystko jedno jaka byleby nie wymagała mielenia :) no chyba że ktoś woli bawić się ze zwykłym twarogiem

Składniki :
- 1 kg naszej masy twarogowej w wiaderku
- 250 g miękkiego masła
- 6 jajek
- 300g cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- można dodać rodzynki ( ja daje porządną garść )

wszystko razem utrzeć ( potem wkładam masę do lodówki po co ma stać na wierzchu )

teraz można wyjąc brytfankę wysmarować masłem i wyłożyć naszym ciastem( spód i brzegi ), pamiętając aby zostawić trochę na wierzch . Teraz wyłożyć masę serową, wyrównać, resztę ciasta porwać na średniej wielkości kawałki , układać na wierzchu tworząc tzw. łatki

Piec sernik przez około 70 -80 minut w temperaturze 170 stopni


Życzę powodzenia , tylko nie wkładać mi rąk do piekarnika :lol3: :lol3:

Awatar użytkownika
kitaaa
Sit down
Sit down
Posty: 75
Rejestracja: 25 sty 2011, 18:03
Ulubiony album: Dotyk, EG
Lokalizacja: Kraków

Re: Wątek kulinarny

Postautor: kitaaa » 06 lut 2011, 15:36

ja robiłam kiedyś sernik z serkiem homogenizowanym na święta 8) tylko, że nie pamiętam przepisu, był w jakiejś gazecie i normalnie w piekarniku więc Kopaneek mówi prawdę :d wszyscy go zachwalali pomimo, że nie mam jakiś specjalnych uzdolnień w tym kierunku :) no i z tego co pamiętam to tych serków musiałam dać sporo :? jak w najbliższym czasie wybiorę się do domu to może gdzieś odnajdę przepis i wrzucę skany :)

Awatar użytkownika
DeathlySilence
Uwaga, spammer!!!! :D
Uwaga, spammer!!!! :D
Posty: 5127
Rejestracja: 08 gru 2004, 15:29
Ulubiony album: Perła
Ulubiona piosenka: Gone
Lokalizacja: Słoneczne Mazury.

Re: Wątek kulinarny

Postautor: DeathlySilence » 06 lut 2011, 16:19

Mist pisze:DS gratulacje ktos Ci pomagal piec??

Nikt. Dobrze sobie radzę w kuchni. W innych miejscach też. :wink2:

Mist pisze:PS sernik DS'a nie wyglada jak sernik z serka homo ale z bialego sera!!

Tak, zwykły twaróg w kostkach (1kg = 4 kostki). Też miałem obawy co do serka homo.

Awatar użytkownika
Joan
Lunatique
Lunatique
Posty: 2846
Rejestracja: 24 sie 2007, 17:36
Ulubiona piosenka: Tafla
Skontaktuj się:

Re: Wątek kulinarny

Postautor: Joan » 06 lut 2011, 16:48

Sernik z serków homo jest smakowity :-D

Awatar użytkownika
strzalka21
Perła
Perła
Posty: 1012
Rejestracja: 01 maja 2009, 23:58
Ulubiony album: EG, Invisible
Lokalizacja: Łódź

Re: Wątek kulinarny

Postautor: strzalka21 » 06 lut 2011, 17:49

DS Twój sernik wygląda bardzo apetycznie, a ja tu głodny siedzę :D

Awatar użytkownika
Mist
Ready for love
Ready for love
Posty: 3071
Rejestracja: 21 lis 2005, 15:25
Lokalizacja: GB South West

Re: Wątek kulinarny

Postautor: Mist » 06 lut 2011, 22:32

DeathlySilence pisze:Nikt. Dobrze sobie radzę w kuchni.


To super. Twoj wypiek wyglada smakowicie :)


DeathlySilence pisze:W innych miejscach też.


Too much information DS :D :oops: :hellobaby: :P


DeathlySilence pisze:Tak, zwykły twaróg w kostkach (1kg = 4 kostki).


tak, tak ja tez taki uzywam i ucieram bardzo wolno... :d


Kopaneek pisze:Już wyjaśniam. Przepis znalazłem bardzo daaaaaaaaaaawno temu w internecie. Zapisałem go w Wordzie (kopiuj - wklej). Nawias jest poradą autora przepisu. Zawsze używam gotowego sera, wiecie jakiego. Wiem, że ktoś, komu dałem ten przepis w przeszłości, zrobił z homo i wyszło dobrze.



oh Kopaneek Kopaneek, nastepnym razem napisz co Ty dokladnie tam kladziesz :patelnia:

Ma ktos moze jakis sprawdzony przepis na Tiramisu??

Awatar użytkownika
casica
Whatever it takes
Whatever it takes
Posty: 713
Rejestracja: 28 paź 2009, 13:09
Ulubiony album: Edyta Górniak
Ulubiona piosenka: NwI,CBTL,HOYH,Litania
Lokalizacja: Warszawa

Re: Wątek kulinarny

Postautor: casica » 11 lut 2011, 18:36

Mist pisze:Ma ktos moze jakis sprawdzony przepis na Tiramisu??


1) 2 serki mascarpone lub tłuste twarożki (np. Tosca)
2) 2 jajka
3) 6 łyżek cukru pudru
4) 1 cukier waniliowy (1,6g)
5) 1/2 szklanki wystudzonego, mocnego naparu z kawy
6) 2 łyżki osuszonych i namoczonych rodzynek
7) 2 łyżki kakao zmieszanego z drobno zmieloną kawą
8) 4 łyżki likieru Ammaretto (np. Casoni)
9) 2 opakowania podłużnych biszkoptów

Żółtka zmiksować z c.pudrem i z c.waniliowym na gładką masę. Dodać serek i rodzynki. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową. Do naparu kawy dodać likier. Biszkopty ułożyć ciasno na dnie owalnego, szklanego naczynia i nasączyć kawą z likierem. Na biszkopty wylać masę serową, przykryć drugą warstwą biszkoptów i lekko nasączyć pozostałą kawą z likierem. Torcik posypać kakao z dodatkiem kawy i wstawić do lodówki na 30 minut. (przepis bez pieczenia)


Wróć do „Różne sprawy”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości