Makaron razowy "kokardki" ze szpinakiem z dodatkiem sera żółtego. Przepisu nie znam. Wystarczy, że zna go mama:PAnu$$ia pisze:Znacie przepis na jakąś pyszną, wegetariańską potrawę?
Wątek kulinarny
Czyli przepisy, diety, etc
- martis
- The story so far
- Posty: 544
- Rejestracja: 29 lut 2008, 19:06
- Ulubiony album: EG/Dotyk
- Ulubiona piosenka: TTWFAY/Dotyk
- Lokalizacja: Malmö
- Kontakt:
Re: Wątek kulinarny
- betka
- The story so far
- Posty: 556
- Rejestracja: 10 gru 2004, 19:57
- Ulubiony album: Edyta Górniak
- Ulubiona piosenka: OnTheRun/KolorowyWiatr
- Lokalizacja: wrocław
Re: Wątek kulinarny
Ja mogę podać przepis na pyszne naleśniki ze szpinakiem....
No więc smażymy naleśniki po półgodzinnym 'czekaniu' ciasta (szkl. mąki, 1.5 lub 2 szkl. mleka, 3 łyżki roztopionego masła, 2 jajka, szczypta soli - oczekiwana konsystencja jak średnio gęstego jogurtu )
Szpinak chwilę dusimy, dodajemy 'coś białego' czyli w zależności od tego czy boimy się kalorii, może to być: śmietana 22%,ser pleśniowy, mozarella, ser biały, jogurt, a nawet odrobina mleka.
Do tego chilli, czosnek według upodobań -ja dodaję 3 ząbki polskiego czosnku. Ścieramy około łyżeczki gałki muszkatołowej i dorzucamy garść orzechów włoskich. +sól i pieprz
Faszerujemy naleśniki szpinakiem i zajadamy się ze smakiem lub... wkładamy je do naczynia żaroodpornego i posypujemy startym, żółtym serem i zapiekamy w piekarniku do stopienia sera. Smacznego!
No więc smażymy naleśniki po półgodzinnym 'czekaniu' ciasta (szkl. mąki, 1.5 lub 2 szkl. mleka, 3 łyżki roztopionego masła, 2 jajka, szczypta soli - oczekiwana konsystencja jak średnio gęstego jogurtu )
Szpinak chwilę dusimy, dodajemy 'coś białego' czyli w zależności od tego czy boimy się kalorii, może to być: śmietana 22%,ser pleśniowy, mozarella, ser biały, jogurt, a nawet odrobina mleka.
Do tego chilli, czosnek według upodobań -ja dodaję 3 ząbki polskiego czosnku. Ścieramy około łyżeczki gałki muszkatołowej i dorzucamy garść orzechów włoskich. +sól i pieprz
Faszerujemy naleśniki szpinakiem i zajadamy się ze smakiem lub... wkładamy je do naczynia żaroodpornego i posypujemy startym, żółtym serem i zapiekamy w piekarniku do stopienia sera. Smacznego!
- DeathlySilence
- Uwaga, spammer!!!! :D
- Posty: 5125
- Rejestracja: 08 gru 2004, 15:29
- Ulubiony album: Perła
- Ulubiona piosenka: Gone
- Lokalizacja: Słoneczne Mazury.
Re: Wątek kulinarny
Dzięki za przepis. Dziś wypróbowałem.Kopaneek pisze:Przepis na Sernik z brzoskwiniami (najlepszy jaki jadłem):
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki (450 g)
½ szklanki cukru (100 g)
250 g masła (kostka)
5 żółtek
3 łyżeczki proszku
do pieczenia
Masa serowa:
1 kostka masła (250 g)
1½ szklanki cukru (300 g)
1 kg sera (ja daję serek homo)
6 jajek
2 budynie śmietankowe
w proszku
aromat cytrynowy
1 puszka brzoskwiń (800g)
Piana:
5 białek
1 szklanka cukru (200 g)
1 płaska łyżka
mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
1. Ciasto: wyrobić wszystkie składniki na ciasto i podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). Tą mniejszą część włożyć do lodówki (po ochłodzeniu będzie łatwiej pokruszyć). Większym kawałkiem ciasta wyłożyć blachę (najlepiej na papierze do pieczenia). Na ciasto wylać masę serową:
2. Masę serową uzyskamy przez utarcie masła i cukru na puch i następnie dodanie sera, jajek, budyniu i olejku cytrynowego - wszystko razem powinno być utarte na gładką masę.
3. Brzoskwinie z puszki odsączyć na sicie, pokroić w plastry i wyłożyć na masę serową. Na owoce rozłożyć równomiernie pianę.
4. Pianę uzyskamy najefektywniej w ten sposób: białka ubić na sztywno, dodać następnie cukier (ciągle ubijając) i na koniec wmieszać delikatnie mąkę ziemniaczaną.
5. Na pianę potrzeć (lub pokruszyć) resztę ciasta włożonego wcześniej do lodówki.
Piec 1 godzinę w 175°C - obieg gorącego powietrza, lub 190°C w piecu elektrycznym. góra/dół. Pieca wcześniej nie nagrzewać. Jeśli góra ciasta będzie się mocno przypiekać, wtedy nakryć folią aluminiową i dopiec do pozostałego czasu.
Najlepiej smakuje na następny dzień, trochę trzeba się napracować, ale warto.
Zdjęcia kiepskie (zrobione kamerką internetową), ale sernik wyśmienity. Już znikło pół dużej blachy. Schowałem kawałek przed domownikami (właśnie ten ze zdjęcia), by przekonać się o tym, czy prawdą jest, że "najlepiej smakuje na następny dzień".
- Mist
- Ready for love
- Posty: 3077
- Rejestracja: 21 lis 2005, 15:25
- Lokalizacja: GB South West
Re: Wątek kulinarny
DS gratulacje ktos Ci pomagal piec??
Mam pytanie kg serka homo to ile to pudelek? serek homo wydaje mi sie dosc zadki do sernika??? Normalny bialy ser poltlusty trzeba zmielic najpierw a potem utrzec z innymi skladnikami tak czy nie??
Mam pytanie kg serka homo to ile to pudelek? serek homo wydaje mi sie dosc zadki do sernika??? Normalny bialy ser poltlusty trzeba zmielic najpierw a potem utrzec z innymi skladnikami tak czy nie??
- Nat.
- Linger
- Posty: 948
- Rejestracja: 11 lip 2008, 15:02
- Ulubiony album: zależy od dnia ;]
- Ulubiona piosenka: Nie proszę o więcej
- Lokalizacja: Sochaczew
Re: Wątek kulinarny
w takim tradycyjnym serku homo rolmecza ( ten z krówką taką ) test 150 g więc teraz wystarczy policzyć to ci wyjdzie niecałe 7 serkówMam pytanie kg serka homo to ile to pudelek?
hmmm tyle serków homo do sernika dziwne
- Mist
- Ready for love
- Posty: 3077
- Rejestracja: 21 lis 2005, 15:25
- Lokalizacja: GB South West
Re: Wątek kulinarny
no wlasnie...serek homo uzywa sie do sernika na zimno razem z zelatyna.Nat. pisze:hmmm tyle serków homo do sernika dziwne
Poza tym serka homo sie nie piecze!! tylko wstawia do lodowki na kilka godzin.
Ojjj Kopaneek Kopaneek czy Ty rzeczywiscie kiedykolwiek upiekles sernik z serka homo???
Mam nadzieje, ze tajemnica serka homo sie wyjasni!!
PS sernik DS'a nie wyglada jak sernik z serka homo ale z bialego sera!!
- LaFidelite
- Niebo to my
- Posty: 1231
- Rejestracja: 26 paź 2009, 20:18
- Ulubiony album: Dotyk
- Ulubiona piosenka: Szyby
- Lokalizacja: Oz
Re: Wątek kulinarny
Moja mama robi prawie identyczny sernik, ale daje zwykły biały ser zmielony
Z homo to chyba się rozpłynie.
Z homo to chyba się rozpłynie.
- Kopaneek
- VIF czyli Very Important Fan
- Posty: 5905
- Rejestracja: 20 paź 2008, 13:47
- Ulubiony album: Edyta Gorniak / EKG
- Ulubiona piosenka: To nie ja
- Lokalizacja: Camerun - Stolica światowej piosenki
Re: Wątek kulinarny
Już wyjaśniam. Przepis znalazłem bardzo daaaaaaaaaaawno temu w internecie. Zapisałem go w Wordzie (kopiuj - wklej). Nawias jest poradą autora przepisu. Zawsze używam gotowego sera, wiecie jakiego. Wiem, że ktoś, komu dałem ten przepis w przeszłości, zrobił z homo i wyszło dobrze.
DS, gratuluję.
- Nat.
- Linger
- Posty: 948
- Rejestracja: 11 lip 2008, 15:02
- Ulubiony album: zależy od dnia ;]
- Ulubiona piosenka: Nie proszę o więcej
- Lokalizacja: Sochaczew
Re: Wątek kulinarny
ja robię sernik w łatki 2 razy w roku tylko bo gdybym robiła częściej moje łakome potwory ( czytaj brat i ojciec ) w domu nie dały by mi żyć
Ciasto :
- 250 g mąki
- 20 g kakao ( dodaje więcej , duuużo więcej - zależy kto co lubi )
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- jajko
- 125 g miękkiego masła (używam Kasi ale to niema większego znaczenia )
składniki na ciasto dokładnie zagnieść , owinąć folią aluminiową ( ja wkładam do niedużego plastikowego pojemnika na żywność ) i do zamrażalnika. Teraz można zrobić sobie herbatę spokojnie wypić potem zacząć robić masę twarogową .
Masa twarogowa : kupuje taką w wiaderku ( 1 kg) bo nie ma czasu na pierdoły żeby to mielić , wszystko jedno jaka byleby nie wymagała mielenia no chyba że ktoś woli bawić się ze zwykłym twarogiem
Składniki :
- 1 kg naszej masy twarogowej w wiaderku
- 250 g miękkiego masła
- 6 jajek
- 300g cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- można dodać rodzynki ( ja daje porządną garść )
wszystko razem utrzeć ( potem wkładam masę do lodówki po co ma stać na wierzchu )
teraz można wyjąc brytfankę wysmarować masłem i wyłożyć naszym ciastem( spód i brzegi ), pamiętając aby zostawić trochę na wierzch . Teraz wyłożyć masę serową, wyrównać, resztę ciasta porwać na średniej wielkości kawałki , układać na wierzchu tworząc tzw. łatki
Piec sernik przez około 70 -80 minut w temperaturze 170 stopni
Życzę powodzenia , tylko nie wkładać mi rąk do piekarnika
Ciasto :
- 250 g mąki
- 20 g kakao ( dodaje więcej , duuużo więcej - zależy kto co lubi )
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- jajko
- 125 g miękkiego masła (używam Kasi ale to niema większego znaczenia )
składniki na ciasto dokładnie zagnieść , owinąć folią aluminiową ( ja wkładam do niedużego plastikowego pojemnika na żywność ) i do zamrażalnika. Teraz można zrobić sobie herbatę spokojnie wypić potem zacząć robić masę twarogową .
Masa twarogowa : kupuje taką w wiaderku ( 1 kg) bo nie ma czasu na pierdoły żeby to mielić , wszystko jedno jaka byleby nie wymagała mielenia no chyba że ktoś woli bawić się ze zwykłym twarogiem
Składniki :
- 1 kg naszej masy twarogowej w wiaderku
- 250 g miękkiego masła
- 6 jajek
- 300g cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- można dodać rodzynki ( ja daje porządną garść )
wszystko razem utrzeć ( potem wkładam masę do lodówki po co ma stać na wierzchu )
teraz można wyjąc brytfankę wysmarować masłem i wyłożyć naszym ciastem( spód i brzegi ), pamiętając aby zostawić trochę na wierzch . Teraz wyłożyć masę serową, wyrównać, resztę ciasta porwać na średniej wielkości kawałki , układać na wierzchu tworząc tzw. łatki
Piec sernik przez około 70 -80 minut w temperaturze 170 stopni
Życzę powodzenia , tylko nie wkładać mi rąk do piekarnika
- kitaaa
- Sit down
- Posty: 75
- Rejestracja: 25 sty 2011, 18:03
- Ulubiony album: Dotyk, EG
- Lokalizacja: Kraków
Re: Wątek kulinarny
ja robiłam kiedyś sernik z serkiem homogenizowanym na święta tylko, że nie pamiętam przepisu, był w jakiejś gazecie i normalnie w piekarniku więc Kopaneek mówi prawdę wszyscy go zachwalali pomimo, że nie mam jakiś specjalnych uzdolnień w tym kierunku no i z tego co pamiętam to tych serków musiałam dać sporo jak w najbliższym czasie wybiorę się do domu to może gdzieś odnajdę przepis i wrzucę skany
- DeathlySilence
- Uwaga, spammer!!!! :D
- Posty: 5125
- Rejestracja: 08 gru 2004, 15:29
- Ulubiony album: Perła
- Ulubiona piosenka: Gone
- Lokalizacja: Słoneczne Mazury.
Re: Wątek kulinarny
Nikt. Dobrze sobie radzę w kuchni. W innych miejscach też.Mist pisze:DS gratulacje ktos Ci pomagal piec??
Tak, zwykły twaróg w kostkach (1kg = 4 kostki). Też miałem obawy co do serka homo.Mist pisze:PS sernik DS'a nie wyglada jak sernik z serka homo ale z bialego sera!!
- Joan
- Lunatique
- Posty: 2846
- Rejestracja: 24 sie 2007, 17:36
- Ulubiona piosenka: Tafla
- Kontakt:
- strzalka21
- Perła
- Posty: 1013
- Rejestracja: 01 maja 2009, 23:58
- Ulubiony album: EG, Invisible
- Lokalizacja: Łódź
- Mist
- Ready for love
- Posty: 3077
- Rejestracja: 21 lis 2005, 15:25
- Lokalizacja: GB South West
Re: Wątek kulinarny
DeathlySilence pisze:Nikt. Dobrze sobie radzę w kuchni.
To super. Twoj wypiek wyglada smakowicie
Too much information DSDeathlySilence pisze:W innych miejscach też.
tak, tak ja tez taki uzywam i ucieram bardzo wolno...DeathlySilence pisze:Tak, zwykły twaróg w kostkach (1kg = 4 kostki).
Kopaneek pisze:Już wyjaśniam. Przepis znalazłem bardzo daaaaaaaaaaawno temu w internecie. Zapisałem go w Wordzie (kopiuj - wklej). Nawias jest poradą autora przepisu. Zawsze używam gotowego sera, wiecie jakiego. Wiem, że ktoś, komu dałem ten przepis w przeszłości, zrobił z homo i wyszło dobrze.
oh Kopaneek Kopaneek, nastepnym razem napisz co Ty dokladnie tam kladziesz
Ma ktos moze jakis sprawdzony przepis na Tiramisu??
- casica
- Whatever it takes
- Posty: 733
- Rejestracja: 28 paź 2009, 13:09
- Ulubiony album: Edyta Górniak
- Ulubiona piosenka: NwI,CBTL,HOYH,Litania
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Wątek kulinarny
1) 2 serki mascarpone lub tłuste twarożki (np. Tosca)Mist pisze:Ma ktos moze jakis sprawdzony przepis na Tiramisu??
2) 2 jajka
3) 6 łyżek cukru pudru
4) 1 cukier waniliowy (1,6g)
5) 1/2 szklanki wystudzonego, mocnego naparu z kawy
6) 2 łyżki osuszonych i namoczonych rodzynek
7) 2 łyżki kakao zmieszanego z drobno zmieloną kawą
4 łyżki likieru Ammaretto (np. Casoni)
9) 2 opakowania podłużnych biszkoptów
Żółtka zmiksować z c.pudrem i z c.waniliowym na gładką masę. Dodać serek i rodzynki. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową. Do naparu kawy dodać likier. Biszkopty ułożyć ciasno na dnie owalnego, szklanego naczynia i nasączyć kawą z likierem. Na biszkopty wylać masę serową, przykryć drugą warstwą biszkoptów i lekko nasączyć pozostałą kawą z likierem. Torcik posypać kakao z dodatkiem kawy i wstawić do lodówki na 30 minut. (przepis bez pieczenia)