Re: Wątek kulinarny
: 31 sty 2011, 18:35
Makaron razowy "kokardki" ze szpinakiem z dodatkiem sera żółtego. Przepisu nie znam. Wystarczy, że zna go mama:PAnu$$ia pisze:Znacie przepis na jakąś pyszną, wegetariańską potrawę?
Najstarsze forum dyskusyjne poświęcone Edycie Górniak
https://e-gorniak.com/forum/
Makaron razowy "kokardki" ze szpinakiem z dodatkiem sera żółtego. Przepisu nie znam. Wystarczy, że zna go mama:PAnu$$ia pisze:Znacie przepis na jakąś pyszną, wegetariańską potrawę?
Dzięki za przepis. Dziś wypróbowałem.Kopaneek pisze:Przepis na Sernik z brzoskwiniami (najlepszy jaki jadłem):
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki (450 g)
½ szklanki cukru (100 g)
250 g masła (kostka)
5 żółtek
3 łyżeczki proszku
do pieczenia
Masa serowa:
1 kostka masła (250 g)
1½ szklanki cukru (300 g)
1 kg sera (ja daję serek homo)
6 jajek
2 budynie śmietankowe
w proszku
aromat cytrynowy
1 puszka brzoskwiń (800g)
Piana:
5 białek
1 szklanka cukru (200 g)
1 płaska łyżka
mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
1. Ciasto: wyrobić wszystkie składniki na ciasto i podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). Tą mniejszą część włożyć do lodówki (po ochłodzeniu będzie łatwiej pokruszyć). Większym kawałkiem ciasta wyłożyć blachę (najlepiej na papierze do pieczenia). Na ciasto wylać masę serową:
2. Masę serową uzyskamy przez utarcie masła i cukru na puch i następnie dodanie sera, jajek, budyniu i olejku cytrynowego - wszystko razem powinno być utarte na gładką masę.
3. Brzoskwinie z puszki odsączyć na sicie, pokroić w plastry i wyłożyć na masę serową. Na owoce rozłożyć równomiernie pianę.
4. Pianę uzyskamy najefektywniej w ten sposób: białka ubić na sztywno, dodać następnie cukier (ciągle ubijając) i na koniec wmieszać delikatnie mąkę ziemniaczaną.
5. Na pianę potrzeć (lub pokruszyć) resztę ciasta włożonego wcześniej do lodówki.
Piec 1 godzinę w 175°C - obieg gorącego powietrza, lub 190°C w piecu elektrycznym. góra/dół. Pieca wcześniej nie nagrzewać. Jeśli góra ciasta będzie się mocno przypiekać, wtedy nakryć folią aluminiową i dopiec do pozostałego czasu.
Najlepiej smakuje na następny dzień, trochę trzeba się napracować, ale warto.
w takim tradycyjnym serku homo rolmecza ( ten z krówką taką ) test 150 g więc teraz wystarczy policzyć to ci wyjdzie niecałe 7 serkówMam pytanie kg serka homo to ile to pudelek?
no wlasnie...serek homo uzywa sie do sernika na zimno razem z zelatyna.Nat. pisze:hmmm tyle serków homo do sernika dziwne
Nikt. Dobrze sobie radzę w kuchni. W innych miejscach też.Mist pisze:DS gratulacje ktos Ci pomagal piec??
Tak, zwykły twaróg w kostkach (1kg = 4 kostki). Też miałem obawy co do serka homo.Mist pisze:PS sernik DS'a nie wyglada jak sernik z serka homo ale z bialego sera!!
DeathlySilence pisze:Nikt. Dobrze sobie radzę w kuchni.
Too much information DSDeathlySilence pisze:W innych miejscach też.
tak, tak ja tez taki uzywam i ucieram bardzo wolno...DeathlySilence pisze:Tak, zwykły twaróg w kostkach (1kg = 4 kostki).
Kopaneek pisze:Już wyjaśniam. Przepis znalazłem bardzo daaaaaaaaaaawno temu w internecie. Zapisałem go w Wordzie (kopiuj - wklej). Nawias jest poradą autora przepisu. Zawsze używam gotowego sera, wiecie jakiego. Wiem, że ktoś, komu dałem ten przepis w przeszłości, zrobił z homo i wyszło dobrze.
1) 2 serki mascarpone lub tłuste twarożki (np. Tosca)Mist pisze:Ma ktos moze jakis sprawdzony przepis na Tiramisu??