Strona 5 z 26

Re: Wątek kulinarny

: 31 sty 2011, 18:35
autor: martis
Anu$$ia pisze:Znacie przepis na jakąś pyszną, wegetariańską potrawę?
Makaron razowy "kokardki" ze szpinakiem z dodatkiem sera żółtego. Przepisu nie znam. Wystarczy, że zna go mama:P

Re: Wątek kulinarny

: 31 sty 2011, 19:34
autor: betka
Ja mogę podać przepis na pyszne naleśniki ze szpinakiem....

No więc smażymy naleśniki po półgodzinnym 'czekaniu' ciasta (szkl. mąki, 1.5 lub 2 szkl. mleka, 3 łyżki roztopionego masła, 2 jajka, szczypta soli - oczekiwana konsystencja jak średnio gęstego jogurtu :) )

Szpinak chwilę dusimy, dodajemy 'coś białego' czyli w zależności od tego czy boimy się kalorii, może to być: śmietana 22%,ser pleśniowy, mozarella, ser biały, jogurt, a nawet odrobina mleka.
Do tego chilli, czosnek według upodobań -ja dodaję 3 ząbki polskiego czosnku. Ścieramy około łyżeczki gałki muszkatołowej i dorzucamy garść orzechów włoskich. +sól i pieprz

Faszerujemy naleśniki szpinakiem i zajadamy się ze smakiem lub... wkładamy je do naczynia żaroodpornego i posypujemy startym, żółtym serem i zapiekamy w piekarniku do stopienia sera. Smacznego!

Re: Wątek kulinarny

: 05 lut 2011, 18:05
autor: DeathlySilence
Kopaneek pisze:Przepis na Sernik z brzoskwiniami (najlepszy jaki jadłem):

Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki (450 g)
½ szklanki cukru (100 g)
250 g masła (kostka)
5 żółtek
3 łyżeczki proszku
do pieczenia

Masa serowa:
1 kostka masła (250 g)
1½ szklanki cukru (300 g)
1 kg sera (ja daję serek homo)
6 jajek
2 budynie śmietankowe
w proszku
aromat cytrynowy
1 puszka brzoskwiń (800g)

Piana:
5 białek
1 szklanka cukru (200 g)
1 płaska łyżka
mąki ziemniaczanej



Przygotowanie:

1. Ciasto: wyrobić wszystkie składniki na ciasto i podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). Tą mniejszą część włożyć do lodówki (po ochłodzeniu będzie łatwiej pokruszyć). Większym kawałkiem ciasta wyłożyć blachę (najlepiej na papierze do pieczenia). Na ciasto wylać masę serową:

2. Masę serową uzyskamy przez utarcie masła i cukru na puch i następnie dodanie sera, jajek, budyniu i olejku cytrynowego - wszystko razem powinno być utarte na gładką masę.

3. Brzoskwinie z puszki odsączyć na sicie, pokroić w plastry i wyłożyć na masę serową. Na owoce rozłożyć równomiernie pianę.

4. Pianę uzyskamy najefektywniej w ten sposób: białka ubić na sztywno, dodać następnie cukier (ciągle ubijając) i na koniec wmieszać delikatnie mąkę ziemniaczaną.

5. Na pianę potrzeć (lub pokruszyć) resztę ciasta włożonego wcześniej do lodówki.

Piec 1 godzinę w 175°C - obieg gorącego powietrza, lub 190°C w piecu elektrycznym. góra/dół. Pieca wcześniej nie nagrzewać. Jeśli góra ciasta będzie się mocno przypiekać, wtedy nakryć folią aluminiową i dopiec do pozostałego czasu.

Najlepiej smakuje na następny dzień, trochę trzeba się napracować, ale warto. :)
Dzięki za przepis. Dziś wypróbowałem. :)

Obrazek Obrazek Obrazek

Zdjęcia kiepskie (zrobione kamerką internetową), ale sernik wyśmienity. Już znikło pół dużej blachy. Schowałem kawałek przed domownikami (właśnie ten ze zdjęcia), by przekonać się o tym, czy prawdą jest, że "najlepiej smakuje na następny dzień". :)

Re: Wątek kulinarny

: 06 lut 2011, 14:28
autor: Mist
DS gratulacje ktos Ci pomagal piec??

Mam pytanie kg serka homo to ile to pudelek? serek homo wydaje mi sie dosc zadki do sernika??? Normalny bialy ser poltlusty trzeba zmielic najpierw a potem utrzec z innymi skladnikami tak czy nie?? :)

Re: Wątek kulinarny

: 06 lut 2011, 14:37
autor: Nat.
Mam pytanie kg serka homo to ile to pudelek?
w takim tradycyjnym serku homo rolmecza ( ten z krówką taką ) test 150 g więc teraz wystarczy policzyć to ci wyjdzie niecałe 7 serków

hmmm tyle serków homo do sernika dziwne :shock:

Re: Wątek kulinarny

: 06 lut 2011, 14:42
autor: Mist
Nat. pisze:hmmm tyle serków homo do sernika dziwne
no wlasnie...serek homo uzywa sie do sernika na zimno razem z zelatyna.

Poza tym serka homo sie nie piecze!! tylko wstawia do lodowki na kilka godzin.

Ojjj Kopaneek Kopaneek czy Ty rzeczywiscie kiedykolwiek upiekles sernik z serka homo???


Mam nadzieje, ze tajemnica serka homo sie wyjasni!! :d :d :d

PS sernik DS'a nie wyglada jak sernik z serka homo ale z bialego sera!! :d

Re: Wątek kulinarny

: 06 lut 2011, 15:16
autor: LaFidelite
Moja mama robi prawie identyczny sernik, ale daje zwykły biały ser zmielony :)
Z homo to chyba się rozpłynie.

Re: Wątek kulinarny

: 06 lut 2011, 15:30
autor: Kopaneek
:ha: :ha: :ha:

Już wyjaśniam. Przepis znalazłem bardzo daaaaaaaaaaawno temu w internecie. Zapisałem go w Wordzie (kopiuj - wklej). Nawias jest poradą autora przepisu. Zawsze używam gotowego sera, wiecie jakiego. Wiem, że ktoś, komu dałem ten przepis w przeszłości, zrobił z homo i wyszło dobrze. :D

DS, gratuluję. :B

Re: Wątek kulinarny

: 06 lut 2011, 15:34
autor: Nat.
ja robię sernik w łatki 2 razy w roku tylko bo gdybym robiła częściej moje łakome potwory ( czytaj brat i ojciec ) w domu nie dały by mi żyć :lol3: :lol3: :lol3:

Ciasto :
- 250 g mąki
- 20 g kakao ( dodaje więcej , duuużo więcej - zależy kto co lubi )
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- jajko
- 125 g miękkiego masła (używam Kasi ale to niema większego znaczenia )

składniki na ciasto dokładnie zagnieść , owinąć folią aluminiową ( ja wkładam do niedużego plastikowego pojemnika na żywność ) i do zamrażalnika. Teraz można zrobić sobie herbatę spokojnie wypić :lol3: potem zacząć robić masę twarogową .

Masa twarogowa : kupuje taką w wiaderku ( 1 kg) bo nie ma czasu na pierdoły żeby to mielić , wszystko jedno jaka byleby nie wymagała mielenia :) no chyba że ktoś woli bawić się ze zwykłym twarogiem

Składniki :
- 1 kg naszej masy twarogowej w wiaderku
- 250 g miękkiego masła
- 6 jajek
- 300g cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- można dodać rodzynki ( ja daje porządną garść )

wszystko razem utrzeć ( potem wkładam masę do lodówki po co ma stać na wierzchu )

teraz można wyjąc brytfankę wysmarować masłem i wyłożyć naszym ciastem( spód i brzegi ), pamiętając aby zostawić trochę na wierzch . Teraz wyłożyć masę serową, wyrównać, resztę ciasta porwać na średniej wielkości kawałki , układać na wierzchu tworząc tzw. łatki

Piec sernik przez około 70 -80 minut w temperaturze 170 stopni


Życzę powodzenia , tylko nie wkładać mi rąk do piekarnika :lol3: :lol3:

Re: Wątek kulinarny

: 06 lut 2011, 15:36
autor: kitaaa
ja robiłam kiedyś sernik z serkiem homogenizowanym na święta 8) tylko, że nie pamiętam przepisu, był w jakiejś gazecie i normalnie w piekarniku więc Kopaneek mówi prawdę :d wszyscy go zachwalali pomimo, że nie mam jakiś specjalnych uzdolnień w tym kierunku :) no i z tego co pamiętam to tych serków musiałam dać sporo :? jak w najbliższym czasie wybiorę się do domu to może gdzieś odnajdę przepis i wrzucę skany :)

Re: Wątek kulinarny

: 06 lut 2011, 16:19
autor: DeathlySilence
Mist pisze:DS gratulacje ktos Ci pomagal piec??
Nikt. Dobrze sobie radzę w kuchni. W innych miejscach też. :wink2:
Mist pisze:PS sernik DS'a nie wyglada jak sernik z serka homo ale z bialego sera!!
Tak, zwykły twaróg w kostkach (1kg = 4 kostki). Też miałem obawy co do serka homo.

Re: Wątek kulinarny

: 06 lut 2011, 16:48
autor: Joan
Sernik z serków homo jest smakowity :-D

Re: Wątek kulinarny

: 06 lut 2011, 17:49
autor: strzalka21
DS Twój sernik wygląda bardzo apetycznie, a ja tu głodny siedzę :D

Re: Wątek kulinarny

: 06 lut 2011, 22:32
autor: Mist
DeathlySilence pisze:Nikt. Dobrze sobie radzę w kuchni.


To super. Twoj wypiek wyglada smakowicie :)

DeathlySilence pisze:W innych miejscach też.
Too much information DS :D :oops: :hellobaby: :P

DeathlySilence pisze:Tak, zwykły twaróg w kostkach (1kg = 4 kostki).
tak, tak ja tez taki uzywam i ucieram bardzo wolno... :d

Kopaneek pisze:Już wyjaśniam. Przepis znalazłem bardzo daaaaaaaaaaawno temu w internecie. Zapisałem go w Wordzie (kopiuj - wklej). Nawias jest poradą autora przepisu. Zawsze używam gotowego sera, wiecie jakiego. Wiem, że ktoś, komu dałem ten przepis w przeszłości, zrobił z homo i wyszło dobrze.

oh Kopaneek Kopaneek, nastepnym razem napisz co Ty dokladnie tam kladziesz :patelnia:

Ma ktos moze jakis sprawdzony przepis na Tiramisu??

Re: Wątek kulinarny

: 11 lut 2011, 18:36
autor: casica
Mist pisze:Ma ktos moze jakis sprawdzony przepis na Tiramisu??
1) 2 serki mascarpone lub tłuste twarożki (np. Tosca)
2) 2 jajka
3) 6 łyżek cukru pudru
4) 1 cukier waniliowy (1,6g)
5) 1/2 szklanki wystudzonego, mocnego naparu z kawy
6) 2 łyżki osuszonych i namoczonych rodzynek
7) 2 łyżki kakao zmieszanego z drobno zmieloną kawą
8) 4 łyżki likieru Ammaretto (np. Casoni)
9) 2 opakowania podłużnych biszkoptów

Żółtka zmiksować z c.pudrem i z c.waniliowym na gładką masę. Dodać serek i rodzynki. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową. Do naparu kawy dodać likier. Biszkopty ułożyć ciasno na dnie owalnego, szklanego naczynia i nasączyć kawą z likierem. Na biszkopty wylać masę serową, przykryć drugą warstwą biszkoptów i lekko nasączyć pozostałą kawą z likierem. Torcik posypać kakao z dodatkiem kawy i wstawić do lodówki na 30 minut. (przepis bez pieczenia)