Eurowizja 2026

Odliczanie czas zaczac :)

Czyli o Eurowizji, festiwalach w Opolu, Sopocie, galach i innych koncertach.
Robik
Impossible
Impossible

Re: Eurowizja 2026

Post autor: Robik »

W tym roku nie mamy najmniejszych szans na finał ;(
Awatar użytkownika
Steffie
Nieśmiertelni
Nieśmiertelni

Post autor: Steffie »

Może nie wygra, ale wstydu nie zrobi, bo to młoda, piękna dziewczyna, która potrafi śpiewać. :edi:
Przynajmniej w tym roku ma szanse zaprezentować swój talent, a nie tak jak parę lat temu.
Alicja Szemplińska w 2020 roku także wygrała polskie preselekcje do Eurowizji. Niestety przez sytuację związaną z pandemią koronawirusa, konkurs został odwołany, a jej udział przepadł. Teraz wokalistka będzie reprezentowała nasz kraj z piosenką „Pray”.
W 2020 roku jej piosenka miała ponad 3 miliony wyświetleń na kanale ESC. :pomysl:
https://www.youtube.com/watch?v=s_Y7mMka4SQ
Awatar użytkownika
lena7
Linger
Linger
Ulubiony album: Live'99
Ulubiona piosenka: Your High

Post autor: lena7 »

Wlasnie stwierdzilam, ze Alicja nie ma szans na wejscie do finalu chocby przez to, ze zdaje sie desperacko nasladowac Beyonce podczas tego wystepu - stroj, wlosy, make-up - to jest zazwyczaj bardzo zle widziane gdy ktos sie stara upodobnic do jakiejs gwiazdy. Poza tym ta piosenka jest mega nudna jesli chodzi o warstwowosc - tam jest tylko jedna mega wokaliza na koncu, ktora robi wrazenie, a poza tym to mozna sobie uciac drzemke. Zycze jej by ktos zaproponowal jakas niesamowita wizualizacje na ekranach, ktora odwroci jej los bo inaczej bedzie przykro gdy taki talent znajdzie sie w koncowce stawki, a tym samym przepadnie potem i w PL.
Awatar użytkownika
Steffie
Nieśmiertelni
Nieśmiertelni

Jednemu się podoba, innemu nie. Ważne, że wreszcie ma szanse się zaprezentować i pokazać swój talent, a ostatnio nie miała takiej możliwości. Mnie się ona z Beyonce w ogóle nie kojarzy, ale skoro Bee już została wymieniona, to wydaje mi się, że Alicja ma lepszy głos. W dodatku każdy może założyć jakiś strój i grać w określonym gatunku muzyki, ale to nie znaczy, że kogoś naśladuje. Po prostu śpiewa to, co jej w duszy gra i lepiej jej to wychodzi niż coś innego. :edi:

Alicja Szemplińska - Kolorowy Wiatr
https://www.youtube.com/watch?v=pBn-_aVm_Yc
Awatar użytkownika
lena7
Linger
Linger

Awatar użytkownika
Steffie
Nieśmiertelni
Nieśmiertelni

Doda sama nie miała jaj, żeby wziąć udziału w Eurowizji, ale bierze się za ocenianie innych. :edi:

Zagraniczni komentatorzy są zachwyceni Alicją :pomysl:
https://www.youtube.com/watch?v=qoG2FjcyYPI
Piter
VIF czyli Very Important Fan
Ulubiony album: EG
Ulubiona piosenka: -

Post autor: Piter »

Bardzo zdolna dziewczyna i bardzo nudna piosenka. Ale i konkurencja jakaś mizerna. Kolejny smutny, chudy rok na Esc
Awatar użytkownika
Steffie
Nieśmiertelni
Nieśmiertelni

Ta piosenka nie jest nudna. Może jej przesłanie nie trafia do każdego, ale wokalnie jest naprawdę świetnie. Zobaczymy, jak będzie na żywo.
Czy widziałeś inne tegoroczne propozycje? Nikt nie wpadł w oko?
Piter
Ulubiony album: EG
Ulubiona piosenka: -

Post autor: Piter »

Tak, wokalnie jest świetna, ale i tak nudna. Jedno drugiego nie wyklucza. Słucham tych piosenek na spotify, chyba póki co jedynie podoba mi się Albania, a moim guilty pleasure w tym roku będzie San Marino.
Awatar użytkownika
Kamui Shiro
Edytoholik
Edytoholik
Ulubiony album: Perła
Ulubiona piosenka: Niebo to my
Kontakt:

Post autor: Kamui Shiro »

Niech sobie wystąpi, naczekala się, zajmie jakies tam miejsce raczej nie wysokie i luz. Ja w ogole olal to, nudzą mnie takie polskie smęty obliczone na rażenie wokalne. Mozna bylo bardziej kreatywnie.
Najbardziej śmieszą mnie ludzie, ktorzy wierzą w teorie, iż top 3 zagwarantowali by na Eurowizji znani wyjadacze typu Doda albo Skolim. Akurat xD zresztą raczej nie wystawia się takich w innych panstwach
Awatar użytkownika
Steffie
Nieśmiertelni
Nieśmiertelni

Eurovision Song Contest 2026 - First Semi-Final - Live from Vienna
https://www.youtube.com/watch?v=Yy510SZZDw4
Awatar użytkownika
Kamui Shiro
Edytoholik
Edytoholik
Ulubiony album: Perła
Ulubiona piosenka: Niebo to my
Kontakt:

Post autor: Kamui Shiro »

Alicja wypadła bardzo dobrze. Malutka nieczystość na początku tylko dodała uroku. Poczułem Coś bliskiego naszej propozycji z 1994r.

Bardzo fajna Serbia, intrygująca Belgia, przaśne San Marino ale za to z old Boyem Georgem. Okropne Niemcy, daremna Estonia (Vanilla Ninja nigdy nie były cool, ale teraz to już im serio słabo wyszło xD)... Izraelska propozycja nieznośna dla uszu, paskudztwo! Tfu. Myślałem, że to Francja. Tymczasem do antysemityzmu i nawet do czepiania się Izraela za udział w Eurowizji jest mi bardzo daleko, wbrew panującym nastrojom. Litwa ohydna, facet wył jak niepotrzebnie wskrzeszony Frankenstein. Czarnogóra od biedy. Finlandia do kosza, Gruzja jakoś niedaleko obok. Reszta stety albo niestety mi umknęła...
Awatar użytkownika
Steffie
Nieśmiertelni
Nieśmiertelni

Alicja cieszy się z przejścia do finału :edi:
https://www.instagram.com/p/DYQPGteC0Ud/

Edyta zostawiła <3 <3 pod filmikiem. :pomysl:
wodawodnista
Niebo to my
Niebo to my
Ulubiony album: Edyta Górniak
Ulubiona piosenka: TRecorder/Mind Control

Post autor: wodawodnista »

Nie wiem kto to, więc oceniam bardzo naturalnie. Wokalnie i scenicznie daje radę, ale piosenka ani mnie nie rusza ani jej postać. Nie ma charyzmy. Nie ma tego czegoś. Show okej, ale gdzie z tym do Gai. Szkoda Gai. Gdyby jury było sprawiedliwie potoczyłoby sję to zupełnie inaczej.
Awatar użytkownika
lena7
Linger
Linger

Kamui Shiro pisze: 12 maja 2026, 22:44 Izraelska propozycja nieznośna dla uszu, paskudztwo! Tfu.
Izrael moim zdaniem jest numerem jeden w tym roku jesli chodzi o kompozycje i wokal i to cos co chwyta sluchacza i wciaga, a o to przeciez chodzi w tym konkursie. Gdyby nie bojkot mysle, ze by wygral.

Natomiast jesli chodzi o prezentacje Alicji to po raz kolejny praca kamery jest bardzo nieprzemyslana - tancerze wyciskaja z siebie siodme poty a prawie tego nie widac na nagraniu. Jest tez kilka ujec totalnie od czapy - zwolnilabym tego kto to zatwierdzil. Alicja - piekna i niesamowity wokal, ma w sobie klase. Kasia Cerekwicka porownala ja do Edyty w nowym wpisie na FB. Moim zdaniem jest w top 10 polskich reprezentantow w historii.
Ale niestety czegos brakuje temu utworowi i nie ma szans na wysoka lokate. Tak jakby porywa ale tylko w dwoch momentach, a reszta jest jakas taka plaska. Szkoda. Ale i tak mozemy byc dumni w tym roku.
ODPOWIEDZ