Strona 24 z 26
Re: Wątek kulinarny
: 07 kwie 2012, 17:48
autor: Martynkaa
Ten kawałek po środku ?
Re: Wątek kulinarny
: 07 kwie 2012, 17:56
autor: Matiz99
Martynkaa pisze:Ten kawałek po środku ?
Znów pudlo. Wiedziałem że nikt nie zgadnie
Sernik kupiony bo się Maciek rozleniwił i zrobił tylko makowiec i babkę Toma kilka dni temu xD
Re: Wątek kulinarny
: 07 kwie 2012, 18:02
autor: casica
Sernik ma taką podejrzaną, śliską skórkę.
Re: Wątek kulinarny
: 07 kwie 2012, 18:13
autor: Aro
Też pomyślałem o serniku i dokładnie na to samo co Casica zwróciłem uwagę.
Re: Wątek kulinarny
: 07 kwie 2012, 19:46
autor: Virtual Tom
Wstawiam zdjęcie już przystrojonego mazurka, na resztę nie mam dziś sił (przepis na podstronie 22).
Gdyby ktoś chciał przepis na Sernik Heleny (na kruchym spodzie, mandarynki w masie serowej i posypka kokosowa) to wstawię innym razem.
Re: Wątek kulinarny
: 07 kwie 2012, 19:48
autor: casica
Tom, mam Twoją babkę w piekarniku.
Re: Wątek kulinarny
: 07 kwie 2012, 19:50
autor: Blur
Babka zrobiona, mniam mniam.
Dzięki Tom!
Re: Wątek kulinarny
: 07 kwie 2012, 19:52
autor: Virtual Tom
Blur pisze:Babka zrobiona, mniam mniam.
Dzięki Tom!
Miło mi
casica pisze:Tom, mam Twoją babkę w piekarniku.
Trzymam kciuki, moja już zrobiona, ale jeszcze picka siedzi w formie
Matiz99 pisze: i babkę Toma kilka dni temu
Przy okazji babka po śląsku to ZISTA
Re: Wątek kulinarny
: 07 kwie 2012, 22:26
autor: Fan17
Dzisiaj upiekłem jeszcze raz babkę Toma i pięknie wyrosła!
Tylko ja oczywiście zamiast poczekać aż wystygnie przechyliłem taką gorącą na talerz i się troche połamała
Czekam aż wystygnie wtedy ją wyciągnę cała z blachy
Re: Wątek kulinarny
: 08 kwie 2012, 10:48
autor: Matiz99
casica pisze:Tom, mam Twoją babkę w piekarniku.
Zabrzmiało jak groźba
Re: Wątek kulinarny
: 08 maja 2012, 21:25
autor: casica
Kto ma jakiś sprawdzony przepis na pyzy?
Re: Wątek kulinarny
: 08 maja 2012, 21:32
autor: Kopaneek
casica pisze:Kto ma jakiś sprawdzony przepis na pyzy?
Moja babcia.
Masz na myśli te poznańskie, na parze?
Re: Wątek kulinarny
: 08 maja 2012, 21:35
autor: Martynkaa
casica,chcesz zawieźć Edycie do Gdańska ?
Moja babcia zawsze robi tak:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i jeszcze na ciepło dokładnie rozgnieść. Ostudzić, rozłożyć na płasko w dużej misce, a następnie wykroić z tego czwartą część i rozłożyć ją na reszcie rozgniecionych kartofelków. Powstałą dziurę uzupełnić mąką ziemniaczaną. Proporcje powinny być takie: 3/4 ziemniaków, 1/4 mąki. Wbić w to wszystko 2 całe jajka, posolić i dokładnie zagnieść gładkie ciasto. Urywać równe kawałki, rozpłaszczać na dłoni, na środku kłaść porcję nadzienia i formować ładne duże kule (jak małe pączki). Gotuje się je w osolonej, wrzącej wodzie przez około 5 minut od wypłynięcia. Należy uważać, żeby nie przegotować pyz, ponieważ ciasto może się zacząć rozwarstwiać.
Przepisałam z kartki, którą dała mi babcia. Jak coś to pisz, będę się dopytywać
Smacznego!
Re: Wątek kulinarny
: 08 maja 2012, 22:09
autor: addar
ja kupuje mrozone w kauflandzie, jak u mamy!:)
Re: Wątek kulinarny
: 08 maja 2012, 22:23
autor: casica
Chodziło mi o takie, co to się na pół czy w innej proporcji miesza ugotowane ziemniaki ze startymi.
Kopaneek, a te poznańskie to z drożdżami są?
-- Dodano: 8 lis 2012, o 21:24 --
Ciasteczka maślane z dodatkami
150 g masła, 150 g cukru, 300 g mąki, 1 jajo, 2 łyżeczki cukru waniliowego, łyżeczka proszku do pieczenia + dodatki, np. 100 g cukierków m&m. Wymieszaj mąkę wraz z sodą i cukrem waniliowym. Za pomocą miksera utrzyj miękkie masło z cukrem, dodaj jajko, a potem stopniowo dodawaj mąkę. Ciasto zawiń w przeźroczystą folię i włóż na 5 minut do zamrażarki. Na blasze do pieczenia połóż arkusz papieru do pieczenia. Z ciasta formuj małe kuleczki, układaj je na blasze, każdą kulkę lekko spłaszcz i ułóż na niej kilka kolorowych cukierków. Piecz około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Ja dodałam startą skórkę z cytryny, pycha!